La conselleria d'Interior avançarà a l'últim trimestre d'aquest any el lliurament de les armilles antibala que encara estan pendents de proporcionar a més de 3.500 agents dels Mossos d'Esquadra, que els havien de rebre inicialment l'any 2017, segons fonts del Govern català.

La decisió d'anticipar el lliurament d'aquestes armilles està prevista des que es va aprovar a principi d'aquest any un Fons de Contingència, dotat amb 11,6 milions d'euros, per fer front a l'amenaça del terrorisme gihadista.

No obstant això, aquesta mesura pren ara més rellevància després que dimecres una mossa salvés la vida gràcies a l'armilla, que va atrapar la bala que li va disparar un home a qui anaven a detenir i que va sostreure la pistola a un altre agent, a Santa Coloma de Gramenet.

L'home, de 33 anys d'edat, David B., d'origen georgià, va arrabassar la pistola a un mosso, amb el qual va forcejar quan l'anaven a detenir, i va disparar dues vegades contra l'agent, que només va patir ferides lleus superficials perquè una bala es va perdre en l'aire i l'altra va quedar atrapada a la seva armilla.

Arran d'aquest incident, que se suma al que va passar el 14 de març al Prat de Llobregat, on un altre individu va treure l'arma a un mosso i el va disparar, encara que no va sortir cap projectil perquè la pistola no estava carregada, va portar als sindicats dels Mossos d'Esquadra a exigir a Interior que acceleri el repartiment de les armilles que encara estan pendents de lliurar.

El llavors conseller d'Interior Ramon Espadaler va acordar a l'octubre del 2014 invertir 4 milions per repartir en diverses fases una armilla interior antibala, antitall i antipunxó a tots els agents dels Mossos d'Esquadra, en diferents fases, començant pels de seguretat ciutadana.

En concret, el 2014 es van lliurar les primeres 3.500 armilles, al febrer del 2015 es va completar el lliurament de 5.500 unitats més, el 2016 s'han lliurat 4.500 i per a 2017 estava previst proporcionar 3.566 armilles, per cobrir la totalitat d'agents.

Les fonts consultades van assegurar ahir que les armilles que es preveia lliurar el 2017 es proporcionaran als agents al llarg de l'últim trimestre d'aquest any.

En un missatge penjat a Twitter, Espadaler va assegurar ahir, en relació amb la seva decisió de dotar de armilles als Mossos d'Esquadra: «confesso una íntima satisfacció i reivindico la política dels fets, davant tant postureig aquí i allà».

??El detingut dimecres per disparar contra l'agent continuava ahir en dependències policials, en espera de passar a disposició judicial, acusat d'un delicte de temptativa d'homicidi i atemptat a l'autoritat.

Després de l'incident del Prat de Llobregat del passat 14 de març, es va ordenar que s'elaborés un estudi sobre el material i les circumstàncies de l'incident.

Aquest estudi, que encara no està conclòs, se sumarà al que també s'ha encarregat ara després del que va passar a Santa Coloma, amb l'objectiu de determinar si es poden introduir millores per evitar que es repeteixin casos semblants.

Paral·lelament, els sindicats dels Mossos d'Esquadra van exigir a Interior que acceleri el lliurament de les armilles i van insistir que si s'hagués dotat els agents de pistoles elèctriques s'haurien evitat aquestes situacions, ja que les descàrregues que immobilitzen temporalment a l'oponent eviten entrar al cos a cos en reduccions policials complexes.

El portaveu de Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), David Miquel, va remarcar que l'agressor de dimecres no hauria pogut accedir a l'arma del mosso si l'haguessin pogut immobilitzar amb una pistola elèctrica, i va demanar també que s'inverteixi en la millora de les fundes on es guarden les pistoles, perquè no es puguin arrencar.