L'Associació Catalana d'Aeronaus No Tripulades (ASCANT), amb seu a Granollers, ha creat un dron per combatre l'escarabat morrut. L'aparell està dissenyat per sobrevolar les palmeres més altes i descarregar-hi entre 1,5 o 2 kg de fongs o de productes que matin l'insecte. L'ASCANT donarà a conèixer el dron als ajuntaments perquè sàpiguen que existeix una eina més per afrontar la plaga. L'aparell, que és un prototip, té un pes d'uns 3 kg sense càrrega i al mercat tindria un preu d'entre 7.000 o 8.000 euros.

L'ASCANT és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir per assessorar les administracions públiques en l'ús dels drons. El dron es col·loca sobre la copa de la palmera i llença el fong "que va contaminant l'escarabat fins que el mata", explica en Jose Martínez, president de l'ASCANT.

L'associació es va reunir i va veure que hi havia possibilitats d'utitzar l'aparell per atacar la plaga del morrut. "És una manera més fàcil i segura", afegeix Martínez, que explica que d'aquesta manera es minimitzen els riscos laborals perquè els tècnics no han de pujar dalt de tot de la palmera. L'Associació donarà a conèixer el dron a les administracions. El cost del servei ja dependrà dels acords amb les empreses privades. "Nosaltres aportem solucions", assenyala el president. ASCANT compta amb 25 socis que provenen del món de la seguretat o la sanitat.