JxSí es va obrir a «enriquir» la moció presentada per la CUP al Parlament, per ser capaços de «consensuar» un text abans del ple de la setmana que ve, i si bé la CUP va donar la «benvinguda a ampliar i completar» la seva proposta, va avisar que «l'essència no pot modificar-se».

Les relacions entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP s'han enfrontat aquests dies arran d'una moció de l'esquerra anticapitalista que crida a desacatar en el Parlament el Tribunal Constitucional (TC) i que amenaça d'obrir la seva primera crisi pel procés sobiranista des de l'inici de la legislatura.

La Mesa del Parlament, en què JxSí disposa de majoria, va admetre a tràmit una moció de la CUP, perquè pugui ser debatuda i votada en el pròxim ple, però amb la condició que es modifiqui el seu contingut davant els «dubtes» sobre la seva legalitat.

En concret, la iniciativa demana desatendre la suspensió cautelar decretada pel TC de la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada el passat 9 de novembre pel Parlament.

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va acusar ahir al matí a la Mesa del Parlament d'actuar com «la corretja de transmissió del Tribunal Constitucional», en una entrevista a TV3, afegint que «la CUP no té cap intenció de modificar el sentit original de la moció per adaptar-la a la sentència del TC que anul·la la resolució independentista del 9-N.

Hores més tard, CDC va retreure a l'esquerra anticapitalista que «parli molt de desobediència» mentre «les conseqüències jurídiques» fins ara «les té JxSí». El coordinador de Règim Intern de CDC, Francesc Sánchez, va exposar que confia que s'avinguin finalment a «debatre i tocar» el contingut del text, perquè segons Sánchez «no és la fórmula més lògica» reclamar-ne el suport «sense que ningú pugui dir res» al respecte.

I a la tarda les coses es van suabitzar. En declaracions als mitjans després de participar en la primera reunió del grup de treball sobre el deute públic de la Generalitat, a la Conselleria d'Economia a Barcelona, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va afirmar que «tothom qui estigui disposat a ampliar i complementar la declaració, serà benvingut», en relació amb les possibles esmenes que proposi Junts pel Sí.

«Si algú vol ampliar o afegir coses, encantats que sigui una moció encara més completa. Però l'essència de la declaració del 9-N i de la moció és una, no podem canviar-la ni modificar-la, perquè llavors no té sentit la moció», va advertir Reguant.

Per la seva banda, el PSC va registrar ahir la petició de reconsideració contra l'admissió a tràmit de la moció independentista de la CUP. Els socialistes reclamen a la Mesa que canviï de posició i no deixi que la proposta arribi a debatre's al Ple del Parlament.

Sobre aquest fet, Eulàlia Reguant en?va restar importància, perquè «és una moció que la CUP va presentar perquè vam creure que ha de ser discutida i votada al Parlament».

Minuts després, a la sortida d'aquesta mateixa reunió, el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent va «celebrar» que la CUP «tingui ganes de treballar, negociar i parlar del contingut de la moció», que JxSí vol «enriquir» amb esmenes que registrarà els pròxims dies en espera d'analitzar del tot la moció, va explicar. Unes aportacions que aniran «en relació de complir allò amb què estem d'acord que hem de complir, el mandat democràtic del 27S i la declaració del Parlament del 9-N. Són les premisses amb les quals treballarem», va relatar. Torrent va avançar que la voluntat de JxSí és treballar-ho amb la CUP: «Estic convençut que d'aquí a la setmana que ve serem capaços de consensuar un text».

Sobre aquesta possible crisi entre els dos partits independentistes, Torrent va apuntar que «els electors de JxSí i la CUP han d'estar tranquil·líssims que la nostra premissa és complir amb els nostres compromisos».

La fragiliat de l'acord

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creu que l'acord d'estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP té data de caducitat i està abocat al fracàs. En una entrevista a RNE, Iceta va considerar que l'admissió a tràmit de la moció de la CUP amb condicions és una manera de guanyar temps i posa en evidencia la «fragilitat» de l'acord entre els dos partits.