Ciutadans, PSC, Catalunya Sí Que Es Pot i el PPC han criticat la decisió de la Mesa del Parlament d'admetre a tràmit la moció de la CUP sobre el 9-N, condicionada a una modificació del text actual. Carlos Carrizosa, portaveu de C's, ha denunciat una deixadesa de funcions de la Mesa: "tocava decidir avui, sense condicionaments". En la mateixa línia, Enric Millo, portaveu del PP, ha lamentat que es situï al ple "la responsabilitat" sobre aquesta moció i ha demanat la dimissió dels membres de la Mesa "si no estan disposats a complir les seves obligacions". La portaveu dels socialistes, Eva Granados, considera que "JxSí i la CUP estan traslladant al Parlament les seves discussions sobre com s'ha de produir la independència". Al seu torn, Joan Coscubiela, de Sí Que Es Pot, ha assegurat que el seu grup parlamentari no participarà en una "picabaralla" entre els partits independentistes.

La Mesa del Parlament ha advertit la CUP que, si no canvia el redactat de la moció per a que s'adeqüi a la legalitat, demanarà que el debat decaigui de l'ordre del dia del ple previst per als propers 6 i 7 d'abril. Els 135 diputats serien, doncs, els qui tindrien l'última paraula sobre l'admissió a tràmit d'aquesta moció.

Catalunya Sí Que Es Pot ja ha avançat que no prendria part en una hipotètica votació sobre l'alteració de l'ordre del dia perquè decaigui la moció de suport a la resolució del 9 de novembre. Ciutadans ha anunciat que "probablement" tampoc es pronunciarien en aquesta votació, argumentant que seria "la decisió jurídicament més correcta". Enric Millo ha explicat que els populars presentaran per escrit una petició de reconsideració a la Mesa, mentre que la portaveu socialista, Eva Granados, s'ha mostrat contrària a la tramitació de la moció perquè "rabassa una sentència del Tribunal Constitucional".

Carrizosa ha afirmat que els membres de la Mesa "fins i tot podrien haver incorregut en responsabilitats penals". El portaveu del grup parlamentari de C's ha dit que "Junts Pel Sí està posant en perill l'autogovern de Catalunya amb aquesta contínua inestabilitat i incertesa jurídica" derivada d'una "irresponsabilitat" de la coalició independentista, "que es posa en mans d'un partit antisistema que es troba còmode en la desobediència i el conflicte permanent amb el TC". "S'estan buscant dreceres, i no n'hi ha per incomplir la legalitat, i a Catalunya ho estem fent", ha afegit.

Granados ha explicat que els socialistes no acaben "d'entendre què significa" l'admissió a tràmit condicionada, perquè la decisió hauria de ser "binària, o s'admet o no s'admet" i interpreten que, de facto, la moció s'admet a tràmit. La portaveu del grup parlamentari del PSC ha advertit que "els mateixos membres de Junts Pel Sí saben" que hi ha punts de la moció "que no s'haurien de poder portar a votació a aquest ple". "Volem reprovar que la Mesa sigui instrumentalitzada i es retorci el reglament de Parlament", ha remarcat.

"A hores d'ara no sabem si Junts Pel Sí i la CUP optaran la propera setmana per complir la sentència del TC desobeint la resolució del 9-N o complir la resolució del 9-N desobeint la sentència del TC. Aquest és el dilema que entre ells han plantejat i han de resoldre, però no ho poden sotmetre a consideració del Parlament", ha declarat Joan Coscubiela.

Enric Millo ha alertat d'un "ús pervers" del Parlament amb l'admissió a tràmit de la moció de suport a la resolució del 9-N "en benefici d'uns partits" i ha recordat que "la Mesa reconeix que el seu contingut xoca frontalment amb la sentència del TC". "És insòlit que una Mesa no vulgui prendre les decisions que li corresponen i vulgui traslladar al ple del Parlament la seva funció", ha subratllat.