La plataforma Alto al Foc a l'Albera, creada per veïns d'Espolla i Sant Climent Sescebes, va fer un nou acte ahir reclamant el tancament del cap de tir de la base militar Álvarez de Castro. Amb unes xerrades a Espolla van posar sobre la taula que, a banda del perill a les persones, s'està posant en perill el nombrós patrimoni megalític de la zona. Demanen que s'hi facin altres pràctiques menys perilloses. Els alcaldes de les dues poblacions, tal com havien informat, van constatar que estan indagant si es compleix la normativa per aquesta mena d'equipaments.

Dins la zona del camp de tir es porten a terme proves amb artilleria i armes llargues amb veïns a 100, 200 i 500 metres al voltant d'aquest camp, on han caigut projectils. Ahir la plataforma, que s'ha constituït recentment, va portar a terme un acte públic que va aplegar una cinquantena de persones a la Fraternal d'Espolla. El primer acte va ser a la Fira de l'Oli d'Espolla a principi de gener per donar-se a conèixer i recollir signatures, però ahir es van presentar públicament.

Van intervenir-hi membres de la plataforma, la responsable del Celler de Can Torres, Barbara Magugliana i Pau Arboleda. També, com a membres de Salvem l'Empordà, Sebastià Delclòs, un gran coneixedor de l'Albera. Va dirigir uns anys el parc natural. També els alcaldes de Sant Climent, Olga Carbonell, i Espolla, Carles Lagresa.

El membre de la plaforma Pau Graboleda va explicar que són conscients que serà un tema llarg, però que "l'únic que volem és el tancament del camp de tir". Diu que conviuen des de fa anys amb la perillositat però l'incident del novembre amb projectils a tocar d'una casa els va protar a constituir-se.

Fins ara la plataforma, amb veïns que resideixen a llocs propers als límits del camp, com Els Vilars i Vilartolí, han mostrat la perillositat de l'activitat per a les persones. Han vist xiular bales arran d'orella i morters dispersos pels terrenys. Ahir van aportar un element més. I és que els terrenys militars se situen en un paratge Xarxa Natura 2000 amb un valuós patrimoni natural i també històric, com les nombroses restes megalítiques. La caiguda d'artilleria a peu de mehirs o dòlmens indigna els més propers i els que valoren l'entorn. Aqueta mateixa setmana la plataforma mostrava imatges a través del seu compte a les xarxes amb um menhir sota del Castellar, al terme d'Espolla, envoltat d'alzines i suros partits per la metralla de morters. Es queixen que potser algun dia s'haurà de lamentar que hagin encertat el menhir en comptes dels arbres. No és l'única prova que tenen del risc que pateix el patrimoni. Han pogut veure dòlmens, per exemple, amb els terrenys del voltant cremats per petits incendis. I el patrimoni és un element més pel qual demanen el tancament del camp de tir.

El malestar dels veïns, que des dels anys setanta conviuen aquesta realitat, es va aguditzar al novembre de l'any passat, quan durant unes maniobres van caure una quinzena de morters a poc més de cent metres d'un mas dels Vilars, a Espolla. L'error, admès per l'exèrcit, va suposar que Defensa prengués mesures. De moment s'han retirat restes de munició disperses fora de l'àrea militar i s'ha enretirat la zona destinada a la caiguda de projectils. Però els veïns no estan satisfets. Les maniobres continuen setmanalment i ells temen que es torni a produir un error que ha fet sospitar que podria no complir la normativa d'aquest tipus d'equipaments.