Marta Pascal, una de les cares visibles més joves de CDC, defensa en una entrevista a l'ACN que la nova executiva del partit es renovi, que hi hagi un canvi de cares i que es produeixi el relleu generacional que ja es va materialitzar en l'àmbit municipal. «Ho vam fer en l'àmbit municipal i els resultats ens estan donant la raó en el sentit d'haver posat gent amb molta potència i molta capacitat de liderar. Ara en l'àmbit nacional hem de fer el mateix», exposa la portaveu dels convergents.

En els últims dos cicles electorals, CDC ha renovat els seus caps de cartell a molts municipis i ha donat l'oportunitat a cares més joves com Marc Castells a Igualada, Albert Batet a Valls, Albert Batalla a la Seu d'Urgell o Marc Solsona a Mollerussa.

A parer de Pascal, ara toca fer el mateix a l'executiva convergent, tot i que remarca que aquesta renovació no ha de procedir només del món municipal, ja que «també hi ha gent amb molta capacitat de liderar que ve d'una especialització més sectorial». «Necessitem gent amb ganes de dedicar els millors temps de la seva vida a fer créixer aquest projecte. Ara és el moment que facin el pas endavant».

Pel que fa al lideratge del partit, Pascal defensa la importància de les primàries com a mecanisme per escollir el secretari general i també els candidats a les eleccions. Al seu parer, a CDC «li fa molta falta» dotar-se d'un instrument així per donar resposta a les demandes de la ciutadania.

En aquest sentit, demana no «dramatitzar» el fet que hi hagi més d'una persona que aspiri a liderar el partit, perquè això «pot ser un senyal de maduresa». Segons ella, això no és negatiu de cap de les maneres, sinó tot el contrari, perquè demostra que Convergència «és un partit viu, amb capacitat de tenir un projecte molt ambiciós i amb persones disposades a liderar-ho».

Reconeix, però, que hi ha més d'una candidatura, «algú pot tenir interès a presentar això com una guerra interna», però insisteix que això «no s'ha de viure malament», perquè al final serà la gent qui decideixi, i això és el que està demanant la societat, «uns partits que interaccionin amb ells, d'una manera oberta, participativa i horitzontal».

Pascal remarca que l'important és que els militants puguin escollir d'acord amb unes regles del joc que estiguin «ben marcades». Caldrà veure quines candidatures tiren finalment endavant. De moment, les que es donen per fetes són les de Jordi Turull i Germà Gordó. «No podem renunciar de cap de les maneres al lideratge de Puigdemont».

Després que l'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, apostés obertament fa uns dies perquè Carles Puigdemont fos el candidat convergent en les properes eleccions al Parlament, Pascal posa en valor el lideratge del president. «Jo crec que ara com ara, a l'alçada que estem del procés, el procés no pot renunciar de cap de les maneres al lideratge del president Puigdemont, perquè està fent molt bona feina», argumenta.

Pascal subratlla que l'exalcalde de Girona està sabent liderar un govern plural i ho està fent «amb mentalitat d'estat», un extrem «molt important» tenint en compte l'objectiu final que persegueix el Govern. «És una baula indispensable d'aquest procés», conclou.

Reconeix que el partit va quedar «estabornit» quan Mas va fer el seu famós pas al costat, perquè no s'entenia que la CUP pogués «vetar» una persona, i especialment un lideratge com el de l'expresident, en un procés que ha de ser «d''obertura màxima». La portaveu de CDC posa en valor que Mas va demostrar ser «un home d'estat» i remarca que ara és ell qui ha de decidir quin paper vol tenir en el nou partit, si opta o no a presidir-lo, per exemple.

Convergència està encara recollint opinions sobre com ha de ser el procés de refundació del partit. A través del que s'ha anomenat 'Torn obert', militants i simpatitzants del partit han respost una àmplia enquesta que posa sobre la taula tot tipus de preguntes, des del punt de vista estratègic i organitzatiu, però també sobre com ha de ser el nou estat català. En aquest sentit, una de les qüestions que més debat està generant és el del nom.

Ara per ara, el 35,2% dels participants vol al menys preservar la paraula Convergència en el nom, encara que s'afegeixin altres elements. El 27% opta per mantenir les sigles de CDC intactes, mentre que el 10,1 vol una nova denominació, totalment diferent. Un 14,7% aposta per altres propostes i la resta no sap o no contesta.

Pascal se situa en aquest gruix del 35,2%. A parer seu, cal fer alguna cosa respecte al nom per «adaptar-lo als nous temps». «Jo crec que el nom de Convergència hi ha de ser d'alguna manera, però és necessari que a través d'un apèndix o d'una cua al final puguem fer un matís», opina.