Els Mossos d'Esquadra veuen com a principal hipòtesi de l'accident de Freginals de diumenge passat que el conductor, que segueix hospitalitzat en estat crític, es va adormir o es va despistar abans de donar un cop de volant, i afirmen que les tretze estudiants mortes anaven sense cinturó. El comissari de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, va explicar que la hipòtesi que agafa més força és que el conductor, de 62 anys, va donar un cop de volant perquè es va adormir o perquè es va distreure, per motius que s'investiguen, ja sigui perquè algun passatger li va fer algun comentari o perquè va mirar el mòbil.

L'accident va causar la mort de tretze estudiants, que ja han estat identificades científicament, fet pel qual la jutge d'Amposta que investiga el sinistre ja ha autoritzat la repatriació de deu dels cadàvers i preveu facilitar la de les tres noies que queden -dues de nacionalitat alemanya i una d'austríaca-, una vegada completat l'informe requerit en aquests casos.

Una vegada autoritzada pel jutge, per procedir a la repatriació de les víctimes de l'accident d'autobús s'exigeix el compliment d'uns protocols internacionals de seguretat que supervisa Sanitat Exterior, dependent de la Delegació del Govern a Catalunya, que ahir va complimentar els tràmits perquè una víctima francesa pogués ser repatriada ahir i tres d'italianes avui.

El conductor, al qual els Mossos d'Esquadra atribueixen un total de tretze delictes d'homicidi imprudent, es troba hospitalitzat en estat crític a causa de les lesions que se li van detectar hores després de l'accident. Els Mossos han demanat informació sobre el telèfon mòbil del conductor, per comprovar si el va utilitzar abans de donar el cop de volant, com fan en la majoria de casos d'accidents semblants.