24 de març de 2016
24.03.2016

Freda salutació entre Puigdemont i?Rajoy en l'homenatge a les víctimes de Germanwings

Els afectats per la tragèdia demanen més controls per evitar successos com el que va tenir lloc fa un any

24.03.2016 | 06:30
Mariano Rajoy i Carles Puigdemont se saluden amb fredor a l´aeroport del Prat.

La Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació ha interposat dues denúncies, una als jutjats de Barcelona i una altra a Cerdanyola del Vallès, contra dos internautes acusats de difondre missatges ofensius contra les víctimes de la tragèdia aèria de Germanwings pel seu origen català. A més d'aquestes dues denúncies contra internautes catalans també s'ha comunicat a altres fiscalies d'altres demarcacions espanyoles l'existència de comentaris ofensius difosos a les xarxes socials com Twitter per part d'usuaris que, una vegada identificats, s'ha comprovat que tenen el seu domicili a la resta d'Espanya. La Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació de Barcelona va obrir diligències arran d'una denúncia interposada per l'associació Drets el 26 de març de l'any passat, arran dels comentaris ofensius i insultants que van detectar a les xarxes socials contra les víctimes de la tragèdia de Germanwingspel seu origen català. La Fiscalia va remetre la investigació als Mossos d'Esquadra, que van finalitzar la seva tasca el 19 de febrer. efe/Ddg barcelona


Mariano Rajoy i Carles Puigdemont van protagonitzar una freda salutació en la seva primera trobada oficial, que es va produir a l'aeroport del Prat, en l'acte d'homenatge a les víctimes del sinistre del vol de Germanwings, que van demanar més controls per evitar en el futur successos com l'ocorregut fa un any. La vigília del primer aniversari de la catàstrofe aèria als Alps francesos, l'aeroport barceloní va ser escenari d'un sentit homenatge, de poc menys d'una hora, que va unir representants institucionals de Catalunya i de l'Estat, i va propiciar la primera trobada entre el president del Govern i el de la Generalitat.
Tots dos es van saludar en arribar a la Terminal T-2 de l'aeroport, en el punt de trobada de les autoritats que van ser a l'acte, abans de dirigir-se al lloc de la cerimònia en memòria de les 149 víctimes del sinistre, mig centenar de les quals espanyoles. Rajoy va penjar al seu compte de Twitter la imatge de la seva encaixada de mans amb Puigdemont, al costat de la ministra de Foment, Ana Pastor, i la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, i va afegir un concís missatge: «A Barcelona. Salutació al president de la Generalitat abans de l'homenatge a les víctimes de l'accident de Germanwings».
Tots dos van mantenir una breu conversa de cortesia abans de dirigir-se amb tota la comitiva institucional i amb més d'un centenar de familiars de les víctimes al lloc exacte de l'homenatge, davant del mural de Joan Miró. Rajoy i Puigdemont van seure a primera fila, al costat d'altres autoritats institucionals com la ministra Pastor, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o la delegada del Govern, entre d'altres.
Al final dels discursos, i després de les ofrenes florals al costat d'una placa commemorativa de record a les víctimes a la T-2 de l'aeroport del Prat, Rajoy i Puigdemont van tornar a fer una encaixada de mans i a intercanviar unes breus paraules, abans de dirigir-se cadascun al seu cotxe oficial.
Ni el context de l'acte ni la brevetat de la trobada els va permetre no obstant això aprofundir en la seva conversa, que arribava en un moment de tibantor entre els dos governs arran del procés sobiranista a Catalunya.
L'acte d'homenatge va servir per recordar les víctimes de l'accident que es va produir el 24 de març del 2015, quan el copilot de l'Airbus A320 Andreas Lubitz va estavellar deliberadament l'avió, que s'havia enlairat de Barcelona i es dirigia a Düsseldorf. Posteriorment es va saber que Lubitz va estar en tractament psiquiàtric.
Rajoy va destacar la «col·laboració» entre l'Estat i la Generalitat en la gestió posterior al sinistre i va reclamar el «compromís de tots per evitar que es repeteixin tragèdies» semblants. Puigdemont va afirmar que «va ser una catàstrofe evitable», de manera que cal millorar la seguretat, i va proclamar que «la bondat sempre s'imposa a la maldat».
La presidenta de l'Associació d'Afectats del Vol GWI 9525 que es va estavellar als Alps francesos, Silvia Chaves, va demanar «millorar les mesures de seguretat existents» i va lamentar que aquest homenatge coincideixi amb una «setmana tràgica».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook