El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va transmetre el condol a les famílies de les víctimes i el suport als ferits i va decretar dos dies de dol a Catalunya, a partir d'avui. Puigdemont, que va puntualitzar que encara no es coneixia si la causa del sinistre va estar produïda per causes mecàniques o humanes "evitables o inevitables", va suspendre el seu viatge oficial a París i va desplaçar-se fins al lloc dels fets. Des d'allà, el president català va voler "traslladar l'escalf" del Govern als ferits que es trobaven a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i va explicar que havia pogut parlar amb un dels joves, de nacionalitat turca, que es trobava "consternat" per la pèrdua dels seus companys. El president va voler tranquil·litzar els familiars dels ferits explicant-los que estan a les "bones mans" dels professionals sanitaris, i també va agrair la gran tasca dels treballadors i de tots aquells que es van oferir a ajudar voluntàriament, a més de totes aquelles persones que es van apropar a donar a sang o a ajudar per fer d'intèrprets. "Fem tot el que podem per salvar vides, algunes de les víctimes passen per un moment delicat, però confiem que la xifra de persones mortes no augmenti", va manifestar.

Puigdemont i el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, encapçalen avui al matí un acte de cinc minuts de silenci que tindrà lloc davant de l'edifici històric de la universitat. Entre d'altres autoritats, en l'acte també hi serà present l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ahir va enviar un missatge de condol i suport als familiars de les víctimes des de Twitter: "Des de Barcelona, colpejats pel terrible accident d'autocar a les Terres de l'Ebre".

Allau de reaccions

El tràgic accident a Freginals va provocar una autèntica pluja de reaccions provinents d'arreu. Així doncs, el rei Felip VI va trucar al president català per expressar-li el seu condol i oferir-li el suport de la Casa Reial en les gestions que calguin.

Qui també va conversar telefònicament amb Puigdemont va ser el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que li va transmetre el seu dolor i preocupació. "Dia d'immens dolor per a les víctimes de l'accident d'autocar a Tarragona. El nostre afecte a les famílies i amics dels morts", va piular mitjançant Twitter, la mateixa plataforma que van utilitzar el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, o el vicepresident del Govern de Catalunya, Oriol Junqueras, per transmetre el seu condol.

També va parlar l'alcalde de Freginals, Josep Roncero, qui es va mostrar "trastornat i consternat". El batlle va apuntar que la zona on es va produir el sinistre és un "punt negre de la via", ja que, va dir, amb anterioritat ja s'hi han produït accidents mortals. "Potser és perquè és una línia recta, no ho sé, però quan es produeixen accidents en aquesta zona succeeixen aquí, tot i que mai n´hi havia hagut cap de tan greu", va dir.

L'alta sinistralitat d'aquest punt viari també va ser destacada per l'Associació Estatal de Víctimes d'Accidents (DIA), que després de lamentar l'accident va ressaltar que el lloc on es va registrat està catalogat com a punt negre per la Direcció General de Trànsit. Sobre això, l'associació va concretar que el sinistre va tenir lloc en un dels 1.314 trams catalogats per la DGT com a punts negres: el quilòmetre 333, ubicat dins del tram d'especial perillositat que abraça del quilòmetre 330 al 340.

Per la seva banda, la Federació Erasmus Student Network Espanya va demanar "discreció i respecte" per a les famílies de les víctimes mortals i pels diferents ferits del sinistre, a més d'agrair la feina dels voluntaris i dels serveis d'emergències durant la jornada d'ahir. La federació, organitzadora del viatge a València, té com objectiu ajudar en l'intercanvi d'estudiants a Europa i està present en un total de 37 països, entre els quals Espanya. L'associació va assegurar que els voluntaris d'Erasmus Student Network estaven "en contacte i col·laboració amb les autoritats" que treballaven en el succés.