Un total de tretze noies de diverses nacionalitats, la majoria estudiants d'Erasmus vinculades a la Universitat de Barcelona, van morir ahir en un accident d'autobús ocorregut en el pas de l'AP-7 per Freginals, al Montsià. El sinistre, que va tenir lloc minuts abans de les sis del matí, es va produir segons els primers indicis quan el conductor de l'autobús va donar un "cop de volant", va travessar la mitjana de l'AP-7, va bolcar i va topar amb un altre vehicle. A banda de les tretze víctimes, l'accident va causar també, segons el recompte que va fer Protecció Civil, 34 ferits -3 en estat crític, 9 en estat greu i 22 en estat menys greu-, mentre que 16 estudiants van resultar il·lesos. Entre aquests ferits es compabilitzaven els dos ocupants del turisme amb què va col·lidir l'autocar. Ahir a la nit, encara hi havia 23 persones hospitalitzades, sis de les quals, les més greus, traslladades als hospitals de Vall d'Hebron, Sant Pau, Bellvitge, a la Unitat de Cures Intensives de Tortosa i a l'UCI de l'hospital Joan XXIII de Tarragona.

El vehicle accidentat, de l'empresa Autocars Alejandro de Mollet del Vallès i on viatjaven un total de 61 persones, formava part d'una expedició de quatre autobusos més que portaven els estudiants a Barcelona des de València, on els joves havien assistit a la "cremà" de les Falles. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, no en va detallar les nacionalitats perquè durant el dia d'ahir es va procedir a la identificació de les víctimes, algunes de les quals sense documentació, a través del treball d'un grup de forenses. Segons un comunicat del Departament d'Interior, a l'autocar accidentat hi viatjaven estudiants estrangers d'Hongria, Alemanya, Suècia, Noruega, Suïssa, República Txeca, Regne Unit, Itàlia, Perú, Bulgària, Polònia, Irlanda, Japó, Ucraïna, Holanda, Bèlgica, França, Palestina, Turquia, Grècia, Nova Zelanda i Finlàndia. Amb tot, les nacionalitats dels dos últims països, Nova Zelanda i Finlàndia, estan pendents per confirmar.

Els Bombers de la Generalitat, que han estat treballant a l'AP-7 des de primera hora amb 17 dotacions, han retirat els seus efectius cap a les quatre de la tarda, quan una grua de gran tonatge s'ha pogut endur l'autocar sinistrat. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, tècnics de Protecció Civil i treballadors del Col·legi Treball Social de Catalunya van atendre familiars i amics dels viatgers afectats. Paral·lelament, Protecció Civil i les administracions locals van habilitar un espai a l'Hotel Corona d'Aragó de Tortosa d'acollida per als viatgers il·lesos o que ja van ser donats d'alta i va activar els recursos d'atenció psicosocial als afectats.

Identificació dels cossos

L'equip forense del Departament de Justícia de la Generalitat a mitja tarda ja havia realitzat 9 de les 13 autòpsies previstes i preveia finalitzar-les totes abans de la nit. Els estudiants que van quedar il·lesos o bé que van rebre l'alta dels hospitals van ajudar de forma voluntària en la identificació de víctimes. Tots ells van declarar davant els equips judicials de guàrdia d'Amposta i Tortosa que es van desplaçar fins a l'Hotel Corona d'Aragó de Tortosa, on hi havia el centre de coordinació i assistència a les víctimes, per facilitar la investigació dels fets. "Una vegada hagin declarat ajudaran, aquells que vulguin, en la tasca del tot necessària d'identificar les 13 persones que han mort, que viatjaven en el mateix autocar i que previsiblement eren conegudes d'aquestes persones", va detallar el conseller d'Interior, Jordi Jané.