La policia ha atrapat a Grècia el còmplice del lladre dels Tous que el 18 d'agost passat va fugir del país després de protagonitzar una persecució policial a alta velocitat quan el volien detenir per assaltar un xalet a Calonge.

Els Mossos d'Esquadra sostenen que el fugit Arsim Blaku i el ja detingut Eglantin Nikolli estan relacionats amb una onada de robatoris que hi va haver a cases del Baix Empordà l'estiu passat. La investigació vincula Nikolli amb tres robatoris perpetrats a finals de juny del 2015 i, des d'aleshores, hi havia dictada una ordre internacional de recerca contra ell.

Un cop detingut a Grècia i extradit al país, Nikolli ha passat a disposició judicial i ha ingressat a presó. El seu còmplice, Arsim Blaku, continua evadit.

La investigació apunta que Nikolli és el còmplice d'Arsim Blaku (un dels presumptes autors de l'assalt a casa dels Tous a Sant Fruitós de Bages el desembre del 2006). Segons la policia, els dos sospitosos es van especialitzar a robar a cases d'urbanitzacions del Baix Empordà l'estiu passat. Durant els mesos de juny i juliol de l'any passat, els Mossos d'Esquadra van detectar un "augment considerable" de robatoris, alguns dels quals perpetrats amb el mateix "modus operandi". Aquests lladres solien escollir com a objectius habitatges aïllats i cometien els robatoris entre les vuit i les deu de la nit. Vigilaven les cases, aprofitaven per entrar quan els propietaris no hi eren i solien saquejar la caixa forta.

La Unitat Territorial d'Investigació va obrir una investigació, que va estrènyer el cercle al voltant de dos sospitosos: Arsim Blaku i Eglantin Nikolli.

El jutjat d'instrucció que ha assumit la investigació del cas considera que Nikolli i Blaku són els autors d'un robatori en una casa de Castell-Platja d'Aro el 19 de juny, l'assalt d'un habitatge de la urbanització Mas Pallí de Calonge el 23 de juny i el robatori, el mateix dia, en un xalet de la urbanització Mas Nou de Platja d'Aro. En aquest darrer robatori, els lladres van entrar pensant que no hi havia ningú a casa però no era així. El propietari va alertar els Mossos d'Esquadra immediatament i van evitar que els assaltants accedissin a la caixa forta.

Després d'aquest últim cop frustrat, i en veure's perseguit per la policia, Nikolli va fugir del país. Quan es dirigia a Itàlia, la policia francesa el va enxampar i el va expulsar cap al seu país d'origen, Albània, perquè estava en situació irregular al país. Aleshores, el jutjat de Sant Feliu de Guíxols va dictar una ordre europea de detenció i entrega. Va donar els seus fruits a finals d'any, quan el van enxampar a Grècia.

Un cop extradit, ha passat a disposició judicial i ha ingressat a presó investigat per un delicte continuat de robatori amb força en casa habitada. Per aquest delicte, Nikolli es pot enfrontar a una pena de fins a 7 anys i mig de presó. La defensa de Nikolli ha presentat recurs contra l'ingrés a presó i ara l'Audiència de Girona haurà de resoldre si el deixa en llibertat o el manté empresonat a l'espera de judici.

Persecució i fuga

Amb el seu còmplice fora del país, Blaku va continuar actuant. El dia 18 d'agost, quan els Mossos d'Esquadra l'anaven a detenir després d'assaltar un xalet a Calonge, va protagonitzar una espectacular persecució a alta velocitat i va aconseguir fugir.

Els Mossos d'Esquadra sospiten que el lladre va entrar al xalet del Carrer Rafel de Casanova de Calonge i va rebentar la caixa forta. Com que ja feia temps que l'investigaven, els agents li trepitjaven els talons i l'esperaven a l'alçada de Celrà (Gironès), on van mobilitzar patrulles i efectius de l'ARRO per detenir-lo. El sospitós, però, va envestir un dels vehicles, va aconseguir posar el seu cotxe sobre dos rodes i va emprendre la fugida a gran velocitat en direcció a la Pera.

Finalment, els mossos li van perdre la pista. Més tard van localitzar el vehicle, abandonat, a Púbol. Des d'aleshores, Blaku (d'origen kosovar) és fugitiu i el jutjat de Sant Feliu de Guíxols ha dictat una ordre europea de detenció i entrega. El sospitós s'enfronta també a una petició de més de 7 anys de presó per la seva suposada participació, l'any 2006, en l'assalt a casa dels Tous. En aquell robatori, un dels lladres va morir abatut a trets pel gendre dels joiers.