El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va remetre una carta al comissari europeu d'Immigració, Dimitris Avramopoulos, en la qual l'informa que el Govern treballa per poder acollir 4.500 refugiats a Catalunya.

En la carta, amb data de 15 de març i en anglès, Puigdemont expressa la seva «profunda consternació» per la crisi humanitària que es desenvolupa a les portes de la Unió Europea i destaca que Catalunya ha estat durant segles «terra d'acollida per a gent procedent de diferents cultures i països».

Puigdemont li fa saber que el Govern i les institucions de Catalunya «estan treballant per acollir prop de 4.500 refugiats» i ara mateix ja estarien en disposició d'assumir l'arribada de 1.800 persones, 600 dels quals podrien trobar allotjament gràcies al Govern.

«El nostre govern està coordinant un pla d'acció per facilitar l'allotjament d'aquest nombre de refugiats i ja estem preparats. A més, els governs locals de Catalunya i la societat civil també estan encapçalant diverses iniciatives per facilitar la integració dels emigrants», afegeix.

El Govern espanyol es va mostrar molest ahir per l'acció del president de la Generalitat. «El govern d'Espanya va (a la cimera de la UE) amb l'acord del PSOE, C's, Podem, el PNB, DL, ERC i tots els que passen per la Comissió Mixta amb una posició unànime perquè el tema és molt difícil i cal estar d'acord», va dir la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. «El senyor Puigdemont decideix que ell, una comunitat autònoma, del que es diuen regions a la UE, té la solució al problema i hi va sol, unilateralment i sense consensuar-ho amb ningú a plantejar la solució a la qüestió dels refugiats», va recriminar al president. Fonts de l'Executiu van assegurar que s'analitzarà si el contingut de la carta de Puigdemont a la UE afecta la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional de les funcions de la conselleria d'Exteriors.

Avís a la premsa estrangera

Puigdemont va concedir ahir entrevistes simultànies a diferents mitjans internacionals, els quals els va traslladar que Catalunya pot assolir la independència sense acord amb Madrid, tot i que la preferència de la Generalitat és el pacte. El rotatiu britànic Financial Times explicava en el seu article el full de ruta independentista, que s'ha tornat «més urgent en els darrers anys». El rotatiu francès Le Monde titulava «Els catalans no volen esperar cinc o deu anys més».