19 de març de 2016
19.03.2016

Oriol Pujol acceptaria entrar a presó pel cas de les ITV a canvi d'exonerar la seva dona

El fill de l'expresident faria front a una condemna de dos anys i tres mesos de presó i una multa

19.03.2016 | 06:30
Oriol Pujol, fill de l´expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

L'exsecretari general de CDC Oriol Pujol estaria disposat a ingressar a presó per l'anomenat 'cas de les ITV' a canvi que la seva dona, Anna Vidal, no hi passés ni un sol dia. Així ho ha proposat la seva defensa en les negociacions que té des de fa setmanes amb la fiscalia. L'escull principal és l'acusació popular, Manos Limpias, que no ha estat directament implicada en les negociacions i que no té constància oficial de les últimes converses. Si aquesta part no accepta l'acord, s'haurà de celebrar el judici amb jurat popular per tràfic d'influències, suborn i falsedat documental.

Segons va avançar el digital Crónica Global i han confirmat a l'ACN fonts properes al cas, el pacte proposat per la defensa podria consistir en una pena de dos anys i tres mesos de presó per a Pujol, que hauria d'ingressar a presó almenys uns mesos. Això, seria a canvi d'admetre els delictes i pagar la responsabilitat civil, i, a més, que la seva dona quedés absolta o amb una pena menor de dos anys que li evités l'ingrés a presó. La resta d'acusats també veurien les seves penes rebaixades.

Les defenses admeten que un judici amb jurat popular contra càrrecs polítics i empresaris per delictes econòmics i de corrupció és difícil que acabi amb absolució, però les acusacions també reconeixen que alguns delictes són difícils d'explicar als membres d'un tribunal popular.

Mentre que la fiscalia encara no ha presentat el seu escrit d'acusació, Manos Limpias demana en un escrit presentat al desembre 11 anys i vuit mesos de presó: un any i vuit mesos i una multa d'un milió d'euros per tràfic d'influències; quatre anys i mig de presó per suborn, així com una multa de 90.000 euros; i cinc anys i mig per suborn en concurs amb falsedat documental i una multa de 24.300 euros.

Les penes demanades

Oriol Pujol, la seva dona i diversos empresaris presumptament s'haurien conxorxat per afavorir unes empreses d'estacions d'ITV davant d'unes altres, a més de cobrar comissions irregulars per negociar deslocalitzacions industrials. El sindicat també demanava inicialment per a la seva dona cinc anys i mig de presó i 24.300 euros per suborn i falsedat documental. Per a l'empresari Sergi Pastor, proposa 20 mesos de presó i una multa d'un milió d'euros per tràfic d'influències.

Per als també empresaris Sergi Alsina i Ricard Puignou, la pena de 20 mesos de presó i una multa d'un milió d'euros per tràfic d'influències i un any de presó per suborn; la mateixa petició per a l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona i contractat per la Generalitat per pacificar el sector de les ITV, Josep Tous. Per a Alsina, amic de Pujol, el sindicat també demana cinc anys i sis mesos de presó i 150 de multa diaris durant 27 mesos.

Manos Limpias conclou que va existir una trama en què es van pactar una sèrie de pagaments, a Alsina i d'aquest a Oriol Pujol a través de la seva esposa, "a canvi d'afavorir els interessos particulars" de Puignou. Vidal hauria facturat encàrrecs sense justificar a Alsina perquè Pujol influís, en la condició de diputat al Parlament, membre de la Comissió d'Energia i dirigent convergent, "beneficiar els interessos dels imputats", segons el sindicat.

L'objectiu de la trama seria "aconseguir un nou pla territorial on optar (de fet, adjudicar-se fraudulentament) el màxim d'estacions d'ITV possibles a través de CERTIO Ricard Puignou i a través d'Upprime d'Alsina, Pujol i Pastor", segons l'escrit de Manos Limpias, que també considera que durant la tramitació parlamentària de la Llei de Seguretat Industrial i el desenvolupament reglamentari, l'associació il·lícita entre Puignou, Alsina i Pujol "va continuar vigent".

El sindicat acusa Pujol d'haver "aconseguit que el Secretari General d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Enric Colet, nomenés Tous com a mediador per compte de l'administració" en el conflicte de les ITV amb la "veritable intenció", conclou el sindicat, de "col·locar un home del partit pròxim a Oriol Pujol". També, acusa Alsina de rebre la quantitat de 2.000 euros cada mes perquè "vetllés essencialment pels interessos de Certio ITV i que aconseguís la revisió d'ofici per poder optar, per mitjà de la Societat Upprime ENERGY, a un lot d'estacions d'ITV".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook