El vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, va celebrar ahir la «sintonia» que va trobar en el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, pel que fa al refinançament de part dels 1.600 milions d'euros que la Generalitat té en crèdits a curt termini, i espera que el Govern espanyol s'avingui també a rebaixar l'interès que actualment cobra a la Generalitat pels diners del FLA (0,83%).

En roda de premsa després de la reunió de dues hores i mitja que va mantindre amb Montoro, Junqueras va confirmar l'ingrés per part de l'Estat de 350 dels 1.400 milions d'euros que corresponen a Catalunya d'acord a la liquidació del sistema de finançament del 2014, i va admetre que durant la reunió no es va parlar de qüestions més espinoses, com per exemple del desplegament de la Hisenda catalana.

Va ser una reunió llarga i tècnica que Junqueras espera que doni «els resultats que els ciutadans es mereixen» en els pròxims mesos i que va tenir com a punt de partida l'ingrés el passat dijous al vespre dels 350 milions d'euros de la liquidació del 2014.

Segons va explicar, durant la reunió va defensar la necessitat de prorratejar aquests pagaments per mesos, i Montoro va insistir que adoptarà la decisió al mes de juliol -quan ha de fer efectiva la liquidació-, malgrat que no va tancar la porta a noves bestretes.

En canvi no hi ha hagut avenços palpables en la demanda de la Generalitat d'una rebaixa dels interessos del FLA. Junqueras va assegurar que aquesta és «una qüestió que segueix oberta».

«La nostra posició i la del govern espanyol des de l'1 de gener és posar el FLA al 0,83», va dir abans de recordar que l'interès que el Banc Central Europeu aplica és el 0%. La diferència són 380 milions anuals en interessos. Al 2016 el Govern preveu demanar 7.520 milions d'euros del FLA.

On sí que hi va haver un criteri compartit és en la necessitat de convertir en crèdits a llarg termini part dels 1.600 milions que la Generalitat té en crèdits a curt amb entitats com el BBVA, La Caixa o el Sabadell.

«Entenc que hi ha un compromís per part del Ministeri d'anar actuant en aquest sentit» i «veurem quines són les decisions al respecte», va afirmar Junqueras, que va recordar que «convé» a totes les parts renovar aquests crèdits a llarg termini.

Aquesta és una operació que ja ha obtingut l'aprovació del ministre d'Economia, Luis de Guindos, durant la reunió que Junqueras va mantenir amb ell a l'Aeroport del Prat, i que permetria a la Generalitat vincular aquests pagaments al FLA.

S&P rebaixa la nota catalana

Junqueras també va restar transcendència a la rebaixa de la qualificació del deute de la Generalitat per part d'Standard & Poors. «El ràting de qualsevol administració pública que no controla els seus ingressos sempre és un rating de caràcter artificial. És impossible calcular el rating d'una administració que és responsable de la despesa social i que, per contra, no recapta ni el 5% de l'esforç fiscal», va dir.

En una nota, S&P justifica la rebaixa fins al nivell B+ del deute de Catalunya pels problemes de la comunitat catalana per refinançar el seu deute a curt termini, que ha evidenciat una gestió financera «més feble» d'allò cregut en un primer moment.