L'agència de mesurament de riscos Moody's ha decidit avui col·locar en revisió per a una possible rebaixa el deute a llarg termini de la Generalitat de Catalunya, que actualment és de Ba2, equivalent a bo porqueria.

Aquesta decisió, explica Moody's en un comunicat, reflecteix la creixent "incertesa" davant la capacitat del Govern català de complir amb les seves obligacions financeres a curt termini.

L'octubre del 2015, recorda l'agència nord-americana, Catalunya, una de les comunitats que recorren de forma assídua al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), va demanar al Govern central autorització per convertir a llarg termini deute bancari amb venciment a curt termini, però aquesta autorització "mai es va proporcionar", accentuant les tensions de liquiditat de la comunitat catalana.

Moody's destaca els riscos que podrien afrontar els creditors de Catalunya "si el Govern central no proporciona suport (financer) d'una manera oportuna". De moment, la firma col·loca la nota del deute català en revisió a la baixa, a l'espera d'analitzar els fons que rep Catalunya a través del FLA i la petició al Govern de convertir el deute a curt termini.

Així, la qualificació podria baixar si Moody's conclou que el suport financer de l'Executiu central a Catalunya és insuficient o si els riscos de liquiditat associats al programa de deute a curt termini no estan adequadament coberts per la nota b3 assignada actualment.

Petició del Govern

Tal i com va explicar el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, la Generalitat demanarà prestats un total de 7.520 milions d'euros a càrrec de l'edició d'aquest any del FLA, que igual que en edicions anteriors cobreix, d'una banda, el dèficit autoritzat per a aquest any a les autonomies i, per una altra, els venciments del deute.

El Govern, a més, va renovar aquests últims dies totes les línies de crèdit i préstecs a curt termini amb les entitats financeres corresponents per valor de 1.072 milions d'euros, amb la finalitat de poder "atendre puntualment" els seus compromisos de pagament. Simultàniament, el Govern segueix gestionant amb el Ministeri l'autorització dels préstecs a llarg termini.