L'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, va definir ahir el nou partit com a «sobiranista» per tal d'aplegar aquells col·lectius que volen un referèndum però no són estrictament independentistes, és a dir, que aposten per exemple per la confederació. «Si una formació aspira a ocupar l'espai central del país ha d'incloure aquests col·lectius. Qui es queda en la pura autonomia no hi serà, però qui és partidari del referèndum, que Catalunya tingui un estat però que no té clar si ha de ser independent ha de cabre en aquest projecte», va argumentar en declaracions a Catalunya Ràdio.

Sobre el seu futur, va assegurar que no té «especials ganes» de tornar-se a presentar com a candidat en unes hipotètiques eleccions. Mas no va voler definir el partit «estrictament com a independentista», sinó com a sobiranista, perquè això inclou tant els que volen un estat independent, que va remarcar que són la majoria, com també aquella gent que encara «no ha fet el pas cap a un estat català independent, però sí per l'estat català, que vol dir referèndum». «Després et pots associar havent exercit el dret a decidir», va dir fent referència a la fórmula de la confederació, per exemple. El líder convergent va explicar que si CDC vol refundar-se és preparar-se per als nous reptes del país, però ha reconegut que també ho fa perquè la societat percebi que les coses es fan bé després de la confessió de Jordi Pujol. «Admeto que en el moment que Pujol fa la seva confessió, costa molt que això no afecti CDC, i un dels motius de la refundació pot ser intentar no només fer les coses bé sinó que hi hagi una percepció clara que les coses es fan bé», va argumentar.

Menció a Junqueras

L'expresident també va celebrar que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, accepti reunir-se amb els ministres espanyols malgrat les dificultats que li augura: «Quan nosaltres com a govern de CDC parlàvem amb el Govern espanyol érem sospitosos de que anàvem a fer pactes poc nobles. Ara resulta que amb un govern que no és només de Convergència, resulta que el vicepresident s'ha d'enfrontar amb la realitat».

Artur Mas també va avisar que amb 16 mesos no es proclamarà la independència, i va recalcar que porta a la butxaca l'acord que va subscriure amb la CUP per mirar que es compleixi.