La Fiscalia de Barcelona investiga les presumptes irregularitats denunciades per l'Oficina Antifrau en la facturació entre la societat Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i el grup Acciona, a qui la Generalitat la gestió del servei d'aigües, per un delicte de falsedat documental.

Segons van informar a Efe fonts jurídiques, el ministeri públic va acordar obrir la setmana passada diligències d'investigació, inicialment per un delicte de falsedat documental, en la facturació de serveis d'ATLL Concessionària a altres empreses controlades pel mateix grup Acciona.

La investigació es deriva d'un informe que l'Oficina Antifrau va portar a la Fiscalia, arran d'una denúncia del sindicat CGT, que destapa factures suposadament creuades entre almenys dues filials d'Acciona, entre d'altres «múltiples irregularitats» en les prestacions de serveis d'ATLL.

En el seu informe, Antifrau denuncia que aquestes irregularitats poden comportar «significatives conseqüències en perjudici del sector públic» i planteja la possibilitat de resoldre el contracte de concessió de la societat Aigües Ter-Llobregat, que la Generalitat va adjudicar el 2012, dies abans de les eleccions catalanes, a un consorci liderat per Acciona.

L'informe adverteix que ATLL va subcontractar de forma irregular la societat vinculada Empresa Operadora ATLL S.A. determinades prestacions que eren inherents a la pròpia concessió de la gestió de la xarxa de subministrament d'aigües Ter-Llobregat.

Més de 13 milions d'euros

En aquest sentit, Antifrau qüestiona la facturació de serveis de l'Empresa Operadora i la filial Acciona a ATLL Concessionària, que entre els anys 2013 i 2014 van ascendir a més de 13 milions d'euros.

A més, l'informe adverteix de la «insuficient» representació de la Generalitat en el consell d'administració d'ATLL Concessionària, que gestiona el servei de subministrament d'aigües, i alerta que les irregularitats detectades poden haver perjudicat el servei públic i influït en la factura de l'aigua.

Al costat de la Fiscalia, l'Oficina Antifrau va enviar còpies del seu informe al Departament d'Economia i al director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a la que correspon controlar la gestió del servei d'aigües, així com l'Agència Tributària.

La Generalitat de Catalunya va adjudicar el 2012 la gestió de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat a un consorci liderat per Acciona al costat del banc d'inversió brasiler BTG Pactual, tots dos amb un 39%, i en el que també participaven les famílies Rodés i Godia-Torreblanca.

Posteriorment, Agbar va impugnar l'adjudicació, la qual cosa va derivar en una batalla judicial en la que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) finalment va acabar anul·lant el procediment de concessió.