El Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció que insta el Govern a modificar el protocol d´actuació entre departaments de Benestar Social i Família i d´Ensenyament, de detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l´àmbit educatiu. La moció impulsada per Catalunya Sí que Es Pot, demana que tots els centres, sigui de qui sigui la titularitat, hagin de complir obligatòriament el protocol. I el text avisa que si no ho fan "comportarà les conseqüències tipificades en la normativa vigent". A més, la moció també estableix que els centres hagin de comunicar no només a la DGAIA sinó també a Ensenyament i a les famílies afectades els casos d´abusos sexuals.

Després que s´hagin destapat diversos casos d´abusos sexuals a dues escoles de Barcelona dels Maristes i del debat posterior sobre els protocols en aquest àmbit, la cambra catalana ha aprovat un text que apunta com s´han de modificar. La moció insta el Govern perquè el protocol sigui d´obligat compliment per tots els centres escolars i també estableix l´obligatorietat que els abusos sexuals es comuniquin al departament d´Ensenyament.

A més, en cas que els abusos hagin tingut lloc al centre docent, s´obliga a comunicar-ho a les persones que tenen la pàtria potestat o tutela del menor. El text també estableix que es garanteixi una "atenció especial" a menors amb discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental tenint en copte que són una població de risc de patir aquest tipus d´abusos. I es demana que s´introdueixi en el protocol "la prevenció i la mediació per reparar els danys psicològics causats".

A banda del protocol d´obligat compliment, la moció aprovada incentiva els centres perquè elaborin el seu propi protocol "implicant-hi personal docent, administratiu, de servei, AMPAS i alumnat". La moció fa especial èmfasi en la "formació presencial i obligatòria" tant del personal dels departaments implicats com de professors, educadors i monitors, per tal que coneguin els indicadors d´abusos sexuals i coneguin els drets dels infants. Així com estableix que es garanteixi el "suport jurídic" i acompanyament institucional al treballador perquè pugui dura terme la seva tasca de protegir l´interès superior dels infants.

Un altre dels punts de la moció fa referència a ampliar els programes d´educació emocional des de P3 fins a 4rt d´ESO per incloure coneixements relacionats amb la invasió de la seva intimitat. Un programa que hauria d´incloure "des del reconeixement de situacions abusives i la manipulació emocional que fa l´abusador fins a respostes que poden donar els menors i quines persones poden acudir per rebre ajuda".

La moció fa referència a la necessitat d´impulsar una campanya de conscienciació per a la societat i per a les famílies per tal d´ajudar en la prevenció de casos i "lluitar contra el tabú que acompanya els abusos sexuals a menors". El text també aposta perquè l´Observatori dels Drets de la Infància esdevingui un organisme que vetlli "d´una manera eficaç i garantista" pels drets de la infància.

A la moció s´ha introduït un text de condemna del Parlament a qualsevol tipus d´assetjament i abús sexual. "Són actes totalment inacceptables que atempten contra drets fonamentals de les persones i que s´han de prevenir i ser eliminats contundentment amb celeritat i fermes", assegura el text aprovat per unanimitat.

Unanimitat dels grups

La diputada de Catalunya Sí que Es Pot Gemma Lienas, que ha presentat la moció, ha posat l´accent en la necessitat d´incrementar la formació i la prevenció per fer front als casos d´abusos sexuals a menors. Tal com ha passat amb la violència masclista, Lienas assegura que hi ha "molta ignorància" sobre els abusos sexuals i ha afegit que "trencar el tabú" ha de ser una prioritat.

En declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament, Lienas ha explicat que ara és el Govern qui ha d´implantar el mandat de la moció i la cambra és qui n´ha de fer un seguiment. "El nostre grup i jo particularment m´ocuparé de seguir dia a dia que això es posi en marxa i qüestionaré el Govern si no ho posa en marxa", ha garantit.

La diputada del PSC Esther Niubó ha confiat que el Govern presenti millores de coordinació i destini els recursos necessaris per evitar els abusos sexuals i ha apostat perquè es retiri el concert als Maristes si es demostra que no han complert amb les seves obligacions".

Des de C´s, la diputada Laura Vilche ha instat el Govern a posar-se a treballar perquè el protocol es faci arribar als centres i ha assegurat que el seu partit estarà al costat de l´executiu per lluitar contra aquests casos però avisant que estaran "vigilants".

La diputada del PPC, Marisa Xandri, ha posat l´accent en la necessitat de "prevenir, detectar i actuar" i ha demanat a la justícia que actuï amb "celeritat". Des de Junts pel Sí, el diputat Josep Maria Forné ha assenyalat que 4 de cada 5 casos d´abusos sexuals passen fora de l´escola i ha avançat que també s´haurà d´acabar intervenint en aquest àmbit. En aquest context , ha assegurat que seria un "error greu" focalitzar el problema dels abusos sexuals en l´àmbit escolar.

La diputada de la CUP Gabriela Serra ha dedicat la seva intervenció a llegir frases pronunciades per víctimes d´abusos i ha acabat llançant una pregunta: "Què farà aquest Govern, mirarà cap a una altra banda i permetrem que es perpetuï aquesta impunitat?", ha conclòs.