La magistrada Núria Bassols, dona d'un dels empresaris detinguts en la trama del 3% i a la qual Artur Mas va fitxar com a comissionada de Transparència de la Generalitat, va tornar a la seva plaça de magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons van informar a Efe fonts judicials, des de fa uns dies Bassols va tornar a ocupar la seva plaça de magistrada a la sala civil i penal del TSJC, la que en el seu cas podria jutjar l'expresident català Artur Mas per la consulta del 9-N, després que el nou govern català liderat per Carles Puigdemont la destituís com a comissionada de Transparència.

La magistrada, que el 2013 va ser nomenada pel govern d'Artur Mas responsable de polítiques de Transparència de la Generalitat i al febrer del 2015 va ser ascendida a comissionada, va estar en el punt de mira després que el seu marit Josep Manel Bassols, delegat a Catalunya de l'empresa Oproler, fos detingut per presumptes vincles amb la trama del 3%.

En la causa, duta a terme per la Guàrdia Civil sota la direcció d'un jutge del Vendrell (Baix Penedès), s'investiga el presumpte pagament de comissions d'empresaris a CDC a través de les seves fundacions afins, motiu pel qual segueix imputat, entre d'altres, el tresorer del partit Andreu Viloca.

La detenció del marit de Bassols en la causa del 3% va suscitar que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, exigís la dimissió de l'excomissionada, que va ser destituïda el passat 18 de gener en la primera reunió que va mantenir el govern de Carles Puigdemont.

Bassols, exdirectora de l'Escola Judicial i que va demanar una excedència del TSJC en ser designada càrrec de confiança de la Generalitat, va ser nomenada responsable de les polítiques de Transparència del govern d'Artur Mas a les setmanes d'arxivar el procés obert contra l'exdiputat de CiU Ferran Falcó pel cas Adigsa.

Precisament, aquest cas, en què diversos càrrecs de l'antiga empresa d'habitatge públic de la Generalitat estan en espera de judici per presumptes irregularitats en adjudicacions, es va obrir arran de la insinuació de l'expresident català Pasqual Maragall al Parlament de què CiU cobrava comissions del 3%. Núria Bassols podia tornar quan ho considerés oportú al seu càrrec de magistrada a la sala civil i penal del TSJC, ja que té la plaça en propietat, van apuntar a Efe fonts jurídiques.

Entre el TSJC?i el Suprem

El TSJC té ara a les seves mans la investigació a l'expresident català Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau per la consulta del 9N, que instrueix el magistrat Joan Manel Abril, i podria acabar jutjant-los si el cas arriba a judici.

Això no obstant, la investigació del 9N podria acabar en mans del Tribunal Suprem (TS), després que la Fiscalia hagi demanat que imputi l'exconseller de Presidència Francesc Homs, que gaudeix de la condició d'aforat en ser diputat del Congrés des de les últimes eleccions generals.