La millor manera d´afrontar el temporal de neu i fred a partir d´aquesta nit i dissabte és que cada ciutadà valori la seva mobilitat i redueixi al màxim l´exposició al risc dels efectes d´una nevada que pot caure en quotes de fins a 500 metres en les comarques centrals i la regió del prelitoral de la costa de Tarragona, segons Joan Delort, director general de Protecció Civil. Delort ha demanat que si finalment el ciutadà opta per fer un desplaçament estigui atent a la informació del temps i vagi preparat per si ´´ha de girar cua´´ en qualsevol moment. Les comarques del Pirineu i del Prepirineu registraran fortes nevades mentre que en principi les comarques de Girona només tindran episodis de pluges.

El dubte que en aquests moments tenen els serveis meteorològics i la direcció general de Protecció Civil és si el temporal de neu i aigua que entrarà a Catalunya des del territori del nord-oest serà en forma de neu en quotes baixes.

En principi, les prediccions indiquen que el temporal pot caure en forma de neu des de quotes a partir de 500 metres en les comarques del Pirineu i del Prepirineu, en les comarques centrals i en prelitoral de Tarragona, en comarques dels Ports i Prades.

Joan Delort ha subratllat que la principal recomanació és que el ciutadà que decideixi finalment que ha de fer un determinat recorregut per les comarques afectades estigui constantment alerta de la informació meteorològica i dels avisos que aniran fent de manera constant els serveis de Protecció Civil.

El que es vol evitar de totes totes és l´episodi clàssic de col·lapse de trànsit en l´A-2 i en la zona del Bruc en cas d´una nevada, ha explicat Delort. Per això, cal estar atents a la informació de Protecció Civil i estar preparats per qualsevol avís per part d´alguna dotació dels Mossos d´Esquadra de trànsit que poden impedir la circulació per aquesta autovia o per alguna carretera de connexió entre les comarques afectades pel temporal.

Delort ha demanat als conductors que en cas de nevada circulin per la dreta i mantinguin les distàncies de seguretat amb els cotxes del davant per evitar col·lisions i aturades que poden acabar amb llargues cues de cotxes i col·lapses circulatoris.

El director general ha aconsellat als ciutadans que valorin si aquest divendres a la nit i dissabte és imprescindible agafar el cotxe i que si la decisió final és de fer-ho estiguin preparats per ´´girar cua´´ en qualsevol moment.

Delort també ha demanat als conductors que decideixin moure´s en aquestes condicions que portin cadenes i que a més s´assegurin que les saben posar. Evidentment, sinó les saben posar ´´que no surtin de casa´´, ha afirmat.

De ben segur les comarques del Pirineu i del Prepirineu registraran una forta nevada amb gruixos importants ´´que ja haurien d´haver caigut durant aquest hivern´´.

On poden haver més problemes de mobilitat, i on Protecció Civil estarà més alerta és en les zones amb quotes per sobre de 500 metres de les comarques centrals i de les comarques tarragonines del prelitoral dels Ports i de Prades.

En les comarques de Girona no hi ha avís d´alerta de temporal de neu, tot i que s´esperen precipitacions d´aigua. En principi, des de Protecció Civil es descarta que el temporal de neu arribi a la zona del litoral i en ciutats com Barcelona. Tot i això, ha dit Delort, durant les pròximes hores cal estar alerta de les informacions sobre el temps.