El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, parlarà avui davant el ple municipal de l'Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat més gran de Catalunya, i es perdrà la presa de possessió del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos.

Fonts de la Generalitat consultades van assegurar que l'absència de Puigdemont a l'acte que se celebrarà avui al Palau de Justícia de Barcelona no ha d'interpretar-se en clau política, com una mostra de malestar pel perfil de Barrientos i pel procés obert arran de les querelles contra membres del Govern per la consulta del 9N, sinó com un «problema d'agenda».

Puigdemont, segons les fonts consultades, va parlar telefònicament amb Barrientos després del seu nomenament el passat 28 de gener com a nou president del TSJC, en substitució de Miguel Ángel Gimeno.

Fonts judicials han assenyalat que Puigdemont estava convidat a l'acte de presa de possessió del president de l'alt tribunal català, cerimònia a la qual històricament han assistit els presidents de la Generalitat.

Des de les forces sobiranistes no es va veure amb bons ulls el nomenament de Barrientos, que davant la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que examinava els aspirants al càrrec, va assenyalar que l'escenari polític a Catalunya «no és el més idoni» quant a les relacions institucionals i va considerar «preocupant» que el Govern insisteixi en el procés de «desconnexió» malgrat haver estat anul·lat pel Constitucional.

L'octubre passat, la Generalitat va ajornar l'acte de celebració del Dia de la Justícia, en plena tensió entre l'Executiu que presideix Artur Mas i la cúpula judicial, després que la sala de govern del TSJC emetés un comunicat en el qual es queixava de les concentracions de suport als imputats per la consulta sobiranista del 9N, a les portes del Palau de Justícia a Barcelona.

Avui, a les 10.00 hores, acompanyat del delegat del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar, Puigdemont mantindrà una reunió de treball amb l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín.

Posteriorment, Puigdemont i Marín pronunciaran unes paraules davant el ple de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. Marín, segons fonts del Govern, va ser la primera alcaldessa a convidar al seu ajuntament Puigdemont després de la seva investidura, el passat 10 de gener, pel que la visita d'avui estava en agenda des de fa temps.

Acabada la visita al consistori, a dos quarts de dotze del migdia, Puigdemont té previst traslladar-se al Centre Especial de Treball Tallers Bellvitge, també a l'Hospitalet de Llobregat.

Mitja hora després, a les 12.00 hores, està programat l'acte de presa de possessió de Barrientos, al qual acudirà el conseller de Justícia, Carles Mundó, en representació del govern català.

Defuig la desobediència

El president de la Generalitat va oferir ahir una entrevista a la Cadena Ser en la que va defugir en tot moment dir que desobeirà les lleis espanyoles. «No em trobaran en la lògica de la desobediència, no és constructiva», va concretar. I tampoc va voler entrar en els casos de corrupció que afecten el seu partit, Convergència Democràtica de Catalunya.

Únicament va assenyalar que «Convergència està entrant en una profunda transformació» i que el cas Pujol, que li produeix tristesa, «no té res a veure amb el govern ni el partit. Afecta la seva família». També va aventurar que «l'herència política de Jordi Pujol cobrarà més rellevància a mesura que passin els anys».

A preguntes de la periodista, Puigdemont va afegir que ell mana «molt poc a Convergència» i que l'expresident Artur Mas no mana gens al Govern perquè no té cap càrrec.