La vaga dels treballadors de Renfe a Barcelona tanca aquest divendres una setmana marcada per les aturades als transports públics de l´àrea metropolitana. L´estació de Barcelona-Sants ha funcionat aquest matí amb normalitat, tot i que la reducció del servei a causa de la vaga ha ocasionat retards dels trens en relació a la seva freqüència habitual i les conseqüents esperes per part dels usuaris. Les aglomeracions a les andanes i a l´interior dels han estat similars a les d´un dia laborable normal. Entre les 6.00 i les 9.30 hores i de les 17.00 a les 20.30 hores, el servei de Rodalies funcionarà amb uns serveis mínims del 66%, que es reduirà al 33% durant la resta de la jornada.

La majoria dels usuaris del servei de Rodalies consultats aquest divendres al matí per l´ACN coneixien la convocatòria de la vaga i s´han mostrat resignats davant d´una nova jornada d´aturades al transport públic de l´àrea metropolitana de Barcelona. La Judit, una usuària de la línia R3 de Rodalies, ha lamentat que porta una hora de retard per culpa de la vaga i que s´ha assabentat de l´aturada gràcies als mitjans de comunicació. També ha criticat que la vaga afecta els treballadors perquè els fa arribar tard a la feina, però ha reconegut que la plantilla de Renfe "té el seu dret de queixar-se d´alguna manera".

Per la seva banda, la Pura ha lamentat que hi ha inseguretat a les estacions i a l´interior dels combois, un dels fets que han adduït els sindicats de Renfe per convocar aquesta vaga. Sobre les continues aturades als transports públics durant les darreres setmanes, la Pura ha assenyalat que "hi hauria d´haver algun tipus de regulació a les vagues dels serveis públics, perquè no pot ser que un col·lectiu deixi la ciutat col·lapsada. Qui rep no és l´empresa, sinó la gent del carrer que sua per poder pagar el bitllet i es queda sense res. Les queixes que fan els treballadors sobre la manca de seguretat, també són les nostres. No s´hauria d´arribar a l´extrem que els treballadors aturessin el servei".

El Marià ha explicat a l´ACN que era conscient que hi havia vaga convocada pels sindicats de Renfe, però que s´ho pren "amb calma" perquè ha sortit amb prou temps per arribar a la universitat. "Les vagues, si no es fan ben fetes, no tenen gaire sentit i la gent no acaba de reaccionar. Trobo bé que hi hagi vaga i s´afecti tant el sistema, però és una putada per als usuaris", ha argumentat. El Marià ha proposat altres maneres de protestar per part dels treballadors, com obrir les barreres d´accés als trens "perquè qui s´hagués de donar compte, se´n donés compte" de les reivindicacions dels sindicats.

Serveis mínims

El Ministeri de Foment i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, han decretat els serveis essencials per a la jornada de vaga del 26 de febrer en un 66% entre les 6.00 i les 9.30 hores i les 17.00 i les 20.30 hores, i el 33% durant la resta de la jornada, a Rodalies de Catalunya. Pel que fa als AVE-Llarga Distància, es garanteix la circulació del 72% dels seus serveis i del 63% dels Avant. Segons ha informat Renfe, els viatgers amb bitllets adquirits amb antelació pels serveis afectats per la vaga poden sol·licitar el seu canvi o reemborsament sense cap cost addicional a estacions i agències de viatge. Els usuaris poden obtenir informació detallada al telèfon 902 320 320, al web renfe.com i al Twitter @Renfe.

Els sindicats de Renfe a Barcelona han convocat l´aturada d´aquest divendres per reclamar més mesures de seguretat laboral. Entre d´altres reivindicacions, demanen més presència de personal de seguretat als trens i a les estacions; el tancament i millora de les instal·lacions de totes les estacions de la xarxa de Rodalies de Catalunya; un pla d'actuació contra el frau estructural; l´augment de la plantilla d'interventors i personal comercial d'estacions; procediments "àgils" d'actuació dels Mossos d'Esquadra; procediments administratius i judicials eficaços per afrontar les agressions al personal ferroviari i viatgers i els actes vandàlics contra trens i instal·lacions; i dotar totes les estacions i trens de circuits tancats de televisió.