El Suprem va confirmar ahir les penes d'un any i quatre mesos de presó i multa de 60.000 euros per tràfic d'influències que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va imposar a l'exdirigent del PSC Daniel Fernández, a l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i al seu germà Francisco, tots vinculats al PSC. Les condemnes es produeixen perquè els reus van influir perquè s'atorgués un lloc directiu per concurs públic a una persona políticament afí a l'Ajuntament de Montcada i Reixac el 2012. El Tribunal Suprem condemna també l'exalcaldessa socialista de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, a qui castiga amb una pena de 7 anys d'inhabilitació. L'alt tribunal avala els raonaments del TSJC per fundar les condemnes, en particular allò relatiu a les proves documentals, inclòs l'expedient municipal sobre el procediment seguit per al nomenament i també la transcripció de les converses telefòniques que incriminaven els condemnats. En la sentència ara confirmada, el tribunal català concloïa que Fernández i els germans Bustos van pressionar María Elena Pérez perquè nomenés responsable de l'Àrea Territorial de l'ajuntament que encapçalava una exalt càrrec del Govern tripartit català.

Per nomenar aquesta persona l'exalcadessa va convèncer els consultors que havien fet les proves del concurs públic, de manera que canviessin el seu informe inicial, que no considerava la persona elegida pels alts càrrecs del PSC adequada per al lloc. La sentència condemnatòria considera provat que Daniel Fernández, Manuel Bustos i el seu germà Francisco «van abordar, van assetjar i finalment van convèncer» María Elena Pérez perquè actués d'aquesta manera. efe/ddg madrid

L'exprimer secretari del PSC Pere Navarro va defensar que no va fer «absolutament cap actuació ni a favor ni en contra» en el procés d'adjudicació d'una llicència a l'empresari Nicola Pedrazzoli, investigat en la peça 29 del cas Mercuri.

Navarro va declarar ahir als jutjats de Sabadell en qualitat d'investigat i a la sortida va defensar la seva «innocència» i la seva «correcta» actuació.

El socialista va reconèixer que va parlar amb l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, sobre aquest tema perquè aquest li va trucar però va asseverar que no va fer cap gestió en aquest procés, com va assegurar que queda constància al sumari.

En aquesta línia, va dir que «probablement» també va parlar amb l'empresari interessat en la concessió per «queixar-se» perquè aquesta no havia fructificat, però va dir que li va respondre que el PSC no tenia res a veure i que tornés a iniciar el procediment o presentés un contenciós «si creia que els seus drets s'havien conculcat».

Navarro va declarar en el marc de la peça 29 del «cas Mercuri», que investiga un presumpte delicte de tràfic d'influències al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) per aconseguir la concessió d'un canal per part de Pedrazzoli.

Navarro apareix en unes converses telefòniques amb Bustos. En sortir dels jutjats, Navarro va reconèixer que va parlar per telèfon amb Bustos perquè aquest li va trucar perquè «estava preocupat perquè hi havia un senyor que tenia unes expectatives que no es van complir i volia actuar en contra del PSC». Més enllà d'això, Navarro va defensar que no va tenir «cap intervenció a l'hora de gestionar la concessió del canal».

Va dir també que «probablement» va parlar amb Pedrazzoli (assegurant que no ho recordava exactament perquè havien passat molt anys) i que aquest es va queixar per no haver aconseguit la concessió.

«Ni afavorir ni perjudicar»

El socialista va assegurar que li va contestar que tornés a iniciar el procediment o presentés un contenciós si creia que calia però li va reiterar que ni el PSC ni ell havien tingut «cap actitud ni d'afavorir ni de perjudicar» perquè tampoc tenien «ni capacitat, ni voluntat per poder-ho fer».

A banda de Navarro, també van declarar com a testimonis el conseller delegat del Grup Godó, Carlos Godó; el director general de presidència, Josep Caminal; l'exdirector de La Vanguardia José Antich, i l'exvicepresident del CAC Xavier Guitart.

Segons l'advocat de l'acusació particular, tots els testimonis van negar conèixer cap detall dels fets que s'investiguen.