Junts pel Sí i la CUP van rebutjar ahir dues sol·licituds perquè la consellera de Presidència, Neus Munté, comparegués en sessions informatives al Parlament, una d'elles sobre la retirada de la Generalitat com a acusació particular en diversos processos judicials contra activistes.

La Generalitat va mostrar a principi d'any la seva predisposició a retirar-se de fins a set processos judicials contra activistes, fruit del pacte d'investidura entre Junts pel Sí i la CUP.

Sobre aquesta qüestió, a la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament, el PPC ha presentat una sol·licitud de compareixença en sessió informativa, que va comptar amb el suport de C's, PSC i SíQueEsPot, però no ha prosperat pels vots en contra de JxSí i la CUP.

El portaveu del PP, Enric Millo, va justificar la petició davant les «preocupants i inquietants informacions sobre la possible retirada com a acusació particular de la Generalitat en diversos processos judicials vinculats a accions violentes contra el patrimoni urbà i fins i tot persones».

Ferran Pedret (PSC) va recordar que el PSC mai ha entès la «proliferació d'acusacions de les administracions públiques», però els socialistes van votar a favor de la compareixença per conèixer els motius del «canvi de criteri» i, en tot cas, «sense prejutjar» res al respecte.

També Lluís Rabell (SíQueEsPot) va evidenciar el seu suport a la petició que Munté doni explicacions per ser un «debat interessant i absolutament legítim», malgrat que la seva formació també «reivindica la retirada de la Generalitat com a acusació particular, encara que per contra ho hem trobat a faltar en altres processos».

Però des de Junts pel Sí, David Bonvehí va recordar que les explicacions van quedar «més que clares» en l'última sessió de control, mentre que Anna Gabriel (CUP) també va rememorar que aquesta qüestió ja va ser portada al ple de la cambra.

«Quan vulguem fer un debat sensat, aquell dia estarem d'acord a obrir el debat. Però fer trampes amb compareixences que avalen una caça de bruixes, això no ho avalarem», va argumentar Gabriel.

Institut Català de les Dones

D'una altra banda, la CAI també va descartar la petició de Catalunya Sí que es Pot perquè Munté comparegués per donar explicacions sobre l'Institut Català de les Dones (ICD) i «com es garanteix l'especialització en gènere i polítiques socials en el concurs de trasllats» en aquest organisme.

La diputada Gemma Lienas (SíQueEsPot) va demanar que la consellera comparegués per explicar com es garanteix l'especialització dels empleats de l'ICD i ha dit «no entendre com es garanteix l'experiència» per cobrir aquestes places en una institució que ha qualificat com «l'instrument vertebrador en la lluita contra la violència masclista».

«La pèrdua de treballadors experimentats a l'ICD impacta negativament la població receptora de les seves polítiques, les dones maltractades i els seus fills», va lamentar Lienas.

Encara que Bonvehí (Junts pel Sí) va admetre que comparteix la «preocupació» per l0experiència que cal exigir als professionals de l'ICD, ha advocat per organitzar una sessió de treball amb representants d'aquest organisme ja que, al seu parer, «podran respondre amb més exactitud» que en una compareixença de la consellera.

De la seva banda, Anna Gabriel va subratllar també que «no procedeix fer una compareixença d'una consellera per explicar una qüestió tan concreta».