un amic meu és fill d'un ministre del general De Gaulle. Una vegada em va explicar que quan el famós polític es volia desfer d'algun ministre el citava per dir-li-ho. L'afectat es queixava, lluint mèrits i fidelitat. Invariablement, De Gaulle li replicava: «Tot el que vostè vulgui però té en desordre el seu ministeri». Era una frase casernària que el general i president podia haver usat de jove tinent en passar revista als armariets dels soldats.

Ara de la Conselleria de Salut s'ha de dir que està en runes i el que queda es troba en un immens desordre. No conec cap font que ho vegi diferent. Ara bé, el nou conseller, Toni Comín, no és capaç de veure-ho i si ho veiés no ho entendria. No en té el coneixement suficient, ni li en sé veure la capacitat. Continua sent el que fa setmanes vaig escriure que era: un frívol tertulià de TV. Té una mirada sorneguera, de foteta, com si fos el responsable de festes majors. Fins i tot li manca el pudor, cosa que els milers de víctimes del nostre drama sanitari sabran apreciar. Podran recordar com d'ERC i Junqueras van ser còmplices necessaris i actius de la política destructora de Mas, Mas-Colell i Boi Ruiz. Ho he explicat mil vegades i amb detall.

Ara ha passat un mes i mig sense pràcticament nomenar a ningú, excepte David Elvira, pel doble càrrec de director del Servei Català de Salut i de president de l' Institut Català de la Salut. Això sol no té precedents. Però no s'ha dit quina n'és la finalitat. Elvira també havia de ser designat per ocupar la secretaria de Participació de la conselleria i encara no s'ha efectuat. Elvira és vist com un superconseller i Comín com un pop en un garatge. Però això no és el greu. El pitjor és ningú ha anunciat per on tiraran.

Dintre de pocs dies es designarà CandelaCalle, ara directora de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) com a directora de l'Institut Català de la Salut (ICS) i també de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). Acumularà les tres funcions És un canvi crucial que pot tenir moltes interpretacions, com la doble o triple funció d' Elvira. Caldria una explicació oficial i pública. De moment, no se'n precisa res.

Tanmateix, la funció clau és la direcció de l'ICS. És l'empresa pública més gran de Catalunya i també més gran que cap de privada. Té 38.000 treballadors, més retallats que una llufa i mal tractats de cap a peus. Pertanyen a l' ICS vuit grans hospitals, entre ells el Trueta de Girona i la Vall d'Hebron de Barcelona. El privatista Ruiz els odiava acusant-los reiteradament de «franquistes» perquè havien estat transferits per l'Estat. El personatge era d'una grollera i mentidera mala llet.

Dintre de pocs dies també serà designada directora de l'Hospital de Bellvitge de Barcelona, Montserrat Figuerola, que va ser el segon alt càrrec de l' ICS sent consellera Marina Geli. Abans havia estat durant tres anys directora territorial a Girona. També serà designada sotsdirectora de Recursos Humans de l' ICS Maria Jesús Cabrero.

Els nous càrrecs no tenen res a veure, que jo sàpiga, amb el malvat període de Boi Ruiz. Tampoc no se'ls coneix cap mena de vinculació amb el «sancta sanctorum» del poder sanitari fàctic, és a dir «el sector de negocis sanitaris de CDC», encarnat millor que ningú per Jaume Aubía.

Què fa aquest sector, tan potent i dominant? Manté una excel·lent relació amb Artur Mas, continua controlant el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, domina la informació de sanitat de La Vanguardia, a través d'un sol home, Josep Caminal, i per descomptat controla tot el que pugui dir, i sobretot callar, TV3. Darrerament també hi ha un blog marginal, pro Ruiz d'un metge jubilat que va tenir un alt càrrec en el Consorci Hospitalari de Catalunya, el, ai las, presidit per Josep Abelló del 1985 al 1999. És on va fer les seves primeres armes ?l'inoblidable Josep Prat, avui pluriimputat. Desmuntar tot un pastel sanitari que es va concebre, crec que maliciosament, durant decennis, requereix una estratègia clara, estudiada, concertada, a tots els nivells. Ara ni s'intenta i si s'intentés no podria ser confiat a un frívol com Comín, d'un govern de CDC i ERC. Però seria bo saber si estem davant un gall o una gallina, com es diu a pagès. Caldrà esperar i estar amatent. De moment, de la caserna dita Conselleria de Salut el gran murri De Gaulle diria que està farcida de desordre.