El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat parcialment el 'Protocol d'usos lingüístics de la Generalitat i el sector públic que en depèn' per prioritzar el català per damunt del castellà en alguns punts. Així, ha anul·lat totalment dos dels 12 articles i parcialment dos més del protocol del sector sanitari públic que es transposen directament del protocol general. La sentència és fruit d'un recurs contenciós-administratiu presentat el 2012 per un pediatra de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona que va rebre el suport de l'associació Impulso Ciudadano.

En la sentència, es recorda que el Tribunal Constitucional va eliminar el 2010 l'ús preferent del català com a llengua de l'administració per damunt del castellà, com preveia l'Estatut. Per això, accepta que el català sigui llengua "d'ús normal", però no pas que s'usi "sempre" en determinades situacions, com indiquen els dos protocols.

Els dos articles anul·lats totalment són els dos primers, que afirmen que "la llengua entre el personal ha de ser la catalana", tant en les reunions, com la megafonia o per telèfon i "especialment davant de terceres persones: usuaris i els seus familiars, i personal sanitari o laboral extern". També queda anul·lat el precepte que indica que "tant si la conversa la inicia l'usuari com el treballador, aquest la mantindrà en català, independentment de la llengua que usi l'interlocutor, excepte si l'usuari manifesta dificultats per entendre el català o demani ser atès en l'altra llengua oficial".

L'article tercer queda anul·lat parcialment, ja que s'elimina el paràgraf que diu que les converses telefòniques sempre s'han d'iniciar en català i el que obliga el treballador a continuar la conversa en català encara que l'usuari parli en castellà, excepte si aquest ho demana. L'últim dels articles modificats és el setè. El TSJC admet que la documentació interna sigui en català, però no que el personal estigui obligat a emplenar-la en català.

Per al TSJC, el protocol d'usos lingüístics s'extralimita en les seves funcions, ja que vulnera lleis superiors i doctrina constitucional.

El recorrent i Impulso Ciudadano, associació promoguda per l'exdiputat de C's José Domingo, volien anular tots dos protocols sencers, però el tribunal només ha eliminat aquells preceptes que promouen el català per sobre del castellà com a obligació. Si l'ús del català només es promou com a "habitual" o "normal", el TSJC ho considera legal.

En un comunicat, l'associació s'ha felicitat per la sentència perquè dóna més "seguretat jurídica" als treballadors públics i "llibertat d'elecció lingüística" als ciutadans, i lamenta que aquests hagin de recórrer als tribunals per defensar els seus drets.