La Mesa del Parlament (de la qual quatre dels seus set membres són de Junts pel Sí) va decidir ahir deixar sobre la taula la decisió sobre si crea o no una ponència conjunta per a les tres lleis de desconnexió. JxSí i la CUP reclamen que es posi en marxa aquesta fórmula per elaborar aquestes normes, mentre que la resta de formacions neguen que sigui la via més adequada, avisen que no participaran i reclamen que s'atengui l'informe dels serveis jurídics del Parlament que no recomana utilitzar la via de la ponència conjunta.

La reunió va servir per repetir el debat que ja s'havia produït fins ara, i fins ara ningú ha canviat la seva posició. Enrocades les posicions dels grups i dels membres de la Mesa, l'òrgan de govern del Parlament va decidir ahir ajornar almenys fins al proper dimarts la seva decisió.

Tanmateix, les forces independentistes segueixen defensant la ponència conjunta. La portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Marta Rovira, es va mostrar ahir «convençudíssima» que el format de ponència conjunta és «el millor instrument» per tramitar les tres lleis de «desconnexió» de l'Estat, i ha lamentat la «por de debatre» de l'oposició.

Rovira va explicar que aquest ajornament es va deure únicament al fet que la Mesa no havia acabat d'analitzar l'informe i encara no havien pogut posicionar-se tots els seus membres, per la qual cosa han decidit posposar el debat i concloure'l en una pròxima reunió. Rovira va negar en qualsevol cas que fos a causa de diferències de criteri entre les forces independentistes: «El criteri segueix sent el mateix i seguim estant on estàvem, considerant que les ponències conjuntes són el millor instrument per començar un debat obert», va remarcar.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Benet Salellas va assegurar que el seu grup parlamentari es manté ferm sobre la tramitació de les ponències conjuntes i va criticar la «teatralització» i «debats estèrils sobre formalisme» per part de l'oposició. Salellas va afirmar que la CUP «no ha canviat la seva posició sobre la forma com cal iniciar el procés d'elaboració de les lleis» i va llançar una «advertència clara»: «Si algú creu que aquest procés majoritari i popular s'aturarà per un impugnació basada en un informe jurídic és que no ha entès absolutament res». La CUP té «claríssim» que «l'oposició i l'unionisme jugarà a posar pals a les rodes a tots i cadascun dels moments d'aquest procés», davant la qual cosa aquesta formació «respondrà amb posicions clares» per evidenciar que no està disposada que «els recursos al TC siguin el debat i nucli polític de la legislatura».

C's creu que a JxSí i la CUP els «tremolen les cames» a l'hora de fer nous passos cap a la desconnexió. El PPC veu «covardia» en el Govern per no presentar els projectes de llei als que s'havia compromès i «debilitat» en el pacte amb la CUP. Catalunya Sí que Es Pot va afirmar que ni JxSí ni la CUP saben explicar com desobeir l'informe dels serveis jurídics del Parlament. I El PSC creu que els arguments jurídics dels lletrats són prou sòlids com perquè els independentistes renunciïn a les ponències conjuntes.