El Consell Executiu va acordar ahir personar-se davant del Tribunal Constitucional (TC) en el conflicte positiu de competència promogut pel govern espanyol contra el Departament d'Afers Exteriors.

El Govern presentarà al·legacions i reclamarà l'aixecament immediat de la suspensió de la conselleria decretada pel TC en admetre a tràmit el recurs de l'executiu espanyol.

La portaveu del Govern, Neus Munté, va defensar la «legalitat i la legitimitat» del departament i ha assegurat que el conseller, Raül Romeva, continuarà actuant «sense por ni cap mena de complex». «Com que estem plenament convençuts de la seva legalitat, és evident que el dia a dia del departament continua sent el que era fins ara», va argumentar.

En roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, Munté va insistir que el Govern seguirà fent acció exterior «convençut de la legalitat i legitimitat de tots els actes, declaracions i manifestacions públiques» que faci. Va recordar, en aquest sentit, que la Generalitat fa política exterior des del 1982.

«Llibertat d'expressió»

Pel que fa a les declaracions que pugui fer Raül Romeva o qualsevol altre membre del Govern i que puguin ser objecte de recurs per part de l'executiu espanyol, la portaveu va apel·lar a la llibertat d'expressió, però a més ha insistit que l'acció exterior de la Generalitat està reconeguda a l'Estatut. «Continuarem explicant les coses amb aquesta tranquil·litat, correcció, bon to i sense por ni cap mena de complex», va indicar. Així doncs, va assegurar que el dia a dia del departament que dirigeix Romeva segueix sent el mateix que fins ara, perquè el conflicte que planteja el govern espanyol sembla més una «objecció a l'organització interna del Govern» que no pas a les competències que té.

Ja dilluns, la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, va sol·licitar una reunió amb el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, per conèixer la seva agenda d'Acció Exterior.

«Volem saber quins són els seus objectius i el seu full de ruta, però no l'independentista, sinó com ajudarà les empreses catalanes, i si estarà disposat a col·laborar amb el govern espanyol com a conseller autonòmic», va explicar llavors el secretari de Comunicació del partit, Fernando de Páramo.

«Volem saber com ho farà per ajudar les empreses catalanes a la resta del món, per atraure inversió a Catalunya i promoure la cultura catalana, i si estarà disposat a col·laborar amb el govern espanyol i aprofitarà les seves infraestructures, com a conseller autonòmic», va defensar De Páramo.

Des de la formació taronja entenen que la suspensió del departament per part del Tribunal Constitucional afectarà l'enfoc que li ha volgut donar el Govern de Carles Puigdemont. Reclamen a Romeva que en lloc de centrar-se en internacionalitzar el procés dirigeixi els seus esforços a promocionar l'economia catalana arreu del món.