Catalunya patirà a partir de dissabte que ve un canvi brusc de temperatures i climatologia amb l'arribada d'un front de precipitacions abundants durant el cap de setmana, que aniran acompanyades de vent i fred, i neu a les muntanyes per damunt de tan sols 500 metres.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les temperatures seran especialment fredes dilluns i dimarts pròxim.

Els pronòstics meteorològics anuncien que una pertorbació que arriba des de l'Atlàntic, juntament amb l'aprofundiment d'una depressió al nord de la Península Ibèrica, donarà lloc a un important canvi meteorològic en forma de pluja, neu, vent i fred.

L'episodi s'iniciarà dissabte, amb precipitacions que podran afectar qualsevol punt de Catalunya, encara que les més importants se centraran en la meitat nord.

La cota de neu baixarà progressivament al llarg del dia i al Pirineu acabarà nevant a totes les cotes, mentre que fora de la serralada baixarà fins als 800 metres, aproximadament.

A més, el vent de component sud i est bufarà fort i alterarà l'estat de la mar a tota la costa.

Diumenge encara es podran produir precipitacions disperses, encara que tendiran a restringir-se al terç nord.

Al Pirineu i Prepirineu nevarà a totes les cotes, i fora d'aquesta zona la cota de neu podria baixar fins al voltant dels 500 metres.

Segons l'SMC, en tot l'episodi es podrien acumular puntualment quantitats de pluja de més de 50 litres per metre quadrat, i al Pirineu els gruixos de neu podrien superar els 30 centímetres.

A partir de dilluns ja no es preveuen precipitacions importants, encara que entrarà vent de component nord molt fort que es notarà especialment al Pirineu, el Prepirineu i a l'Empordà, on a més s'alterarà notablement l'onatge.

Els meteoròlegs han anunciat que la temperatura descendirà progressivament al llarg del dissabte i diumenge, però tocarà fons durant la primera meitat de la setmana que ve, quan es preveu que quedi lleugerament per sota de la mitjana per a l'època de l'any i hi haurà gelades generalitzades a l'interior i locals al litoral.