El rei Felip VI considera que la celebració del Mobile World Congrés a Barcelona respon "a la suma d'esforços i de voluntats" entre administracions i el GSMA. "Aquest és el camí per garantir la prosperitat de tots: treballar junts tenint sempre com a fita el bé comú", ha dit al sopar inaugural al Liceu aquest diumenge, hores abans que arrenqui formalment el MWC. El monarca, que ha pronunciat un discurs en català, castellà i anglès, ha coincidit per primer cop amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El cap de l'executiu català ha apel·lat a conceptes vinculats al Mobile com "internacional, tecnologia, innovació i creativitat" per definir Catalunya i ha demanat: malgrat les dificultats "socials, econòmiques, polítiques o de mobilitat", en referència a la vaga de Metro, "no hem de resignar-nos a les fatalitats ni al determinisme del 'no hi ha res a fer'".

Sopar de benvinguda al Mobile World Congress al Gran Teatre del Liceu. Autoritats i unes 160 convidats han inaugurat així el congrés de telefonia mòbil que obre les portes formalment aquest dilluns. La cita també ha servit perquè el rei Felip VI i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, coincidissin per primer cop des que van arribar al càrrec. És el primer cop que es veuen després que el Rei no rebés Forcadell per comunicar-li el nomenament de Puigdemont com a cap de l'executiu català a principis de gener.

Durant el seu discurs, el monarca ha posat el congrés de telefonia com exemple de "suma d'esforços i de voluntats" entre administracions i entitats implicades com el GSMA. "Aquest és el camí per garantir a prosperitat de tots: treballar tenint sempre com a fita el bé comú". En un discurs en castellà, català i anglès, el monarca ha defensat que el MWC és precisament "bona prova" d'això. "Són un exemple de com el compromís entre les diferents administracions impulsa el progrés col·lectius i, per les grans coses, atén millor l'interès general de tots els ciutadans".

Felip VI ha donat la benvinguda als participants i els ha animat a treballar per "impulsar un sector que és fonamental per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, un sector que ja és un catalitzador dels altres sectors". Considera, de fet, que la revolució digital genera "grans oportunitats" per aconseguir alts nivells de prosperitat i per reduir la iniquitat però també exposa "al desconegut", uns reptes que ja es comencen a encarar ara des de Barcelona: "Crec que, en termes històrics, el que estem veient avui és només l'inici d'un gran camí cap al futur". Encara en clau digital, el monarca ha argumentat que la transformació social, econòmica i cultural pot ser només exitosa "si caminem junts a través del mateix camí de la unitat, la cooperació i la solidaritat".

En termes semblants s'ha expressat Carles Puigdemont. De fet, el president de la Generalitat ha assegurat que Catalunya "amb la seva població, la seva llengua, les lleis i les institucions poden ser definides" en uns termes que emanen del Mobile World Congress: "internacional, tecnologia, innovació i creativitat". Internacionalitat per les companyies estrangeres que operen a Catalunya; tecnologia perquè Barcelona es converteix en una 'smart city' i vol convertir-se en hub tecnològic: "el Silicon Valley del sud d'Europa, el MWC hi té un paper cabdal". I innovació i creativitat per emprenedoria comercial però també per noms com Dalí, Miró, Gaudí, Ferran Adrià i els germans Roca.

Puigdemont ha fixat el Liceu com un element que ha superat "proves molt dures" i que "n'ha sortit renovat i reforçat". "El seu exemple ens ensenya que malgrat les dificultats de tot tipus -socials, econòmiques, polítiques... o de mobilitat, com sabem aquestes dies„ no hem de resignar-nos a les fatalitats ni al determinisme del 'no hi ha res a fer'", ha dit en part en referència per la vaga de metro que afectarà la ciutat dilluns i dimecres, i de busos dimarts i dijous, coincidint amb el MWC.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat la primera d'inaugurar els parlaments. En un discurs en anglès, Colau ha defensat davant dels assistents que han treballat per evitar la vaga del servei de metro de la capital catalana. "Hem estat negociant fins a l'últim minut" amb els sindicats per evitar-la, per buscar transports alternatius i per "minimitzar-ne" els inconvenients. A més, Colau ha instat els inversors i màxims responsables del sector tecnològic mundial a treballar per beneficiar la ciutadania i els governs a "oferir solucions als reptes" per posar la tecnologia al servei de tothom, també al del "desenvolupament humà".

A la taula presidència, de forma rectangular, el Rei seia al centre d'una de les bandes. A la seva dreta, Puigdemont; i a l'altre costat, el director general del GSMA, Mats Granryd. Pràcticament davant del rei, el ministre d'Industria en funcions, Jose Manuel Soria, flanquejat per Ada Colau i Carme Forcadell, entre d'altres autoritats.

Puigdemont, Forcadell, Colau, Granryd, i María de los Llanos de Luna, han rebut Felip VI i Soria quan arribat al teatre del Liceu. Després d'una encaixada de mans, han entrat a l'interior del Gran Teatre a saludar els consellers Raül Romeva i Jordi Baiget, així com altres representants del MWC. Al carrer, un grup de persones han rebut el monarca entre aplaudiments, i algun crit de 'Visca Espanya', i també alguna xiulada.