El president del Govern, Carles Puigdemont, ha carregat contra el govern espanyol per "persistir" amb la política de "posar pals a les rodes".

Puigdemont ha criticat que "un govern i un president en funcions" es dediqui constantment a entorpir la gestió de Catalunya. "Som un Govern que actua en contrast amb un govern i un president en funcions que no para de posar pals a les rodes", ha afirmat el president l'endemà que l'Estat anunciés que presentarà al Tribunal Constitucional (TC) la carta que el conseller Raül Romeva va enviar al president del Parlament Europeu i les declaracions del responsables del Govern com a prova de l'incompliment de la suspensió de la conselleria d'Afers Exteriors.

El president de la Generalitat ha visitat aquest dissabte el nucli antic rehabilitat de La Cellera de Ter i ha inaugurat la nova biblioteca d'Anglès. En els dos parlaments que ha fet, Carles Puigdemont ha volgut "subratllar" i criticar el paper que està jugant el govern espanyol contra Catalunya. Puigdemont ha assegurat que l'Estat es dedica a "posar pals a les rodes", una forma d'actuar que "avui sabem que persistirà".

Puigdemont ha instat a plantar cara i a respondre cadascun d'aquests atacs "mirant cap al futur".El president ha visitat aquestes poblacions de la comarca de la Selva acompanyat del conseller de Cultura, Santi Vila, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el president del consell comarcal, Salvador Balliu.

El president de la Generalitat ha recordat que al país hi ha 3,5 milions de catalans amb carnet de biblioteca i ha reivindicat la cultura com a eix vertebrador de la societat. "Un país progressa i pot garantir el futur dels seus fills si és integrador, cohesionador i fa que tothom tingui accés de manera universal a la cultura", ha afirmat el president que reivindica el paper de les biblioteques "com a ròtula articuladora de com volem que sigui la nostra societat del futur".

Prop de casa

Puigdemont ha arrencat la seva visita per les comarques gironines des de La Cellera de Ter, molt a prop d'Amer, el seu poble natal. A La Cellera ha fet un recorregut pel nucli antic per veure els resultats d'unes obres de rehabilitació finançades amb ajuts europeus i el suport del Departament de Governació de la Generalitat.

Uns treballs, aquests, que s'han inclòs dins del projecte 'Viure al poble' i han consistit en una actuació integral al casc antic del centre del poble, l'adquisició i adequació dels terrenys de les Ribes del Ter i la rehabilitació de les antigues escoles del Pasteral, que s'han convertit en centre d'interpretació de l'aigua i un punt d'informació turística.

L'acte d'inauguració de les obres ha atret desenes de veïns que han volgut participar en l'esdeveniment i han rebut Puigdemont amb crits d'independència. Després, el president ha anat a Anglès, on ha inaugurat la nova biblioteca Joaquim Bauxell, unes instal·lacions que van obrir les portes fa dues setmanes. La nova biblioteca, que porta el nom d'un distingit veí de la vila, disposen d'una superfície de 533 metres quadrats distribuïts en tres plantes.

Així, a la planta baixa hi ha una àrea d'acollida i promoció, l'espai infantil, la dedicada a diaris i revistes i un pati descobert. A la primera planta es troba l'àrea de música i imatge, un sector d'informació i fons general i la sala polivalent. Al segon pis s'ha instal·lat una altre àrea d'informació, fons general i dipòsit documental.

En total, la biblioteca compta amb 12.940 documents, 454 dels quals són sonors i 847 audiovisuals. A més, disposa de 66 subscripcions a títols de revistes i diaris.

En total, les obres han superat els 800.000 euros. La Generalitat de Catalunya ha aportat 415.941 euros, l'ajuntament d'Anglès 355.671 i la Diputació de Girona 199.890 euros.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa del municipi, Astrid Desset, un dels íntims amics de Joaquim Bauxell, Joaquim Trias, el fill del poeta, Àngel Bauxell. L'acte ha acabat amb la interpretació del cor de l'Escola Vall dels Àngels que ha cantat el poema 'Carrer d'Avall' de Joaquim Bauxell.