El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va contraposar l'actitud del govern català, "que actua" i que "funciona", ha subratllat, amb la d'un Govern espanyol i un president en funcions, Mariano Rajoy, que només es dediquen a "posar pals en les rodes".

El president català va llançar aquest retret a l'Executiu espanyol i al seu president durant la inauguració d'una biblioteca a Anglès, en referència a la decisió del Govern d'impugnar davant el Tribunal Constitucional el departament d'Afers Estrangers de la Generalitat, liderat per Raül Romeva.

"El govern català funciona, està en actiu, i vol dir que fa coses. Som un govern que actua, en contrast amb un Govern i un president en funcions que no para de posar pals a les rodes", va comentar.

A continuació, va apuntar que volia "subratllar aquesta diferència perquè contrasta clamorosament", i va voler postil·lar: "No només posa pals en les rodes, sinó que avui sabem que vol persistir en l'intent de posar pals en les rodes".

Precisament divendres, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va defensar que el Govern hagi impugnat el Departament d'Exteriors davant el Tribunal Constitucional (TC), perquè al seu parer "no és raonable" que el conseller Raül Romeva es presenti com a ministre i "elevi el rang" de les seves funcions.

Preguntat per l'anunci de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, de que el Govern pensa incorporar en els seus recursos al Constitucional les manifestacions dels membres del Govern, Català ha precisat que "les declaracions polítiques no són impugnables per se", sinó només els actes que tenen conseqüències polítiques.