Un de cada tres estudiants de l'ESO (de 12 a 16 anys) reconeix haver agredit físicament un altre company en els últims dos mesos i la meitat dels alumnes admet haver dit paraules ofensives a algú.

Dins de les víctimes d'assetjament escolar, tres de cada deu denuncien que han rebut cops físics (un 6,3% d'ells de manera freqüent), i sis de cada deu diuen que algú els ha insultat en els últims mesos, a més de un terç a través del mòbil o d'internet. Són dades de l'informe realitzat per Save the Children «Jo a això no hi jugo. Bullying i ciberbullying en la infància», a través de 21.500 enquestes a estudiants d'entre 12 i 16 anys de totes les comunitats autònomes per analitzar la realitat de l'assetjament escolar, tant des del punt de vista de la víctima com de l'assetjador.

La majoria dels agressors assegura que «no sap per què» ho fa i la segona resposta més comuna és que ho fa per «fer una broma».

Les víctimes repeteixen principalment tres raons per les quals són assetjades: per ser molestades, pel seu aspecte físic o perquè els tenen «mania». L'estudi concreta la definició d'assetjament i explica que perquè sigui cal que hi hagi intencionalitat per part de l'agressor, freqüència dels abusos i desequilibri entre agressor i víctima, segons ha explicat el director general de Save the Children, Andrés Conde.

Un de cada deu, assetjat

Un de cada 10 estudiants diu que ha patit assetjament en els últims dos mesos i un 6,9 per cent se sent víctima de ciberassetjament, segons els enquestats, tots ells nens de col·legis públics que han col·laborat amb l'enquesta.

Quant als assetjadors, un 5,4 per cent dels nens reconeix haver assetjat a algú i un 3,3 haver-ho fet a través d'internet. Segons l'informe, en ser una enquesta representativa, es pot extrapolar al conjunt de la població, amb el resultat que el nombre d'estudiants de centres públics que han patit assetjament s'eleva a 111.000 i 82.000 nens i nenes respectivament.

Anomenar-lo pel seu nom

«A l'assetjament cal anomenar-lo pel seu nom, és una forma de violència i no un joc entre nens, per la qual cosa no el podem justificar», va dir el responsable d'aquesta organització, que va destacar la importància de la prevenció, sobretot pel que fa a les situacions de violència en l'entorn escolar que l'enquesta també ha detectat i que poden acabar sent assetjament.

L'insult és la manifestació més recurrent de l'assetjament, encara que un assetjat pot ser víctima també de rumors, robatori de les seves pertinences, amenaces, cops o exclusió.