Últim adéu aquest dijous al vespre a Muriel Casals en un acte emotiu i multitudinari al Parc de la Ciutadella organitzat per Òmnium Cultural, entitat de la qual va ser-ne presidenta durant cinc anys. L'homenatge ha aplegat curiosos, familiars i una àmplia representació cívica i política del país: autoritats com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP; i representants sindicals i d'entitats culturals i educatives. L'acte ha recordat les "lluites" de Casals, descrita com "el somriure de la revolta" per a qui han cridat a seguir lluitant fins aconseguir "la victòria". Hi ha hagut projeccions de vídeos, fotografies, actuacions musicals i un pilar dels Castellers de Vilafranca.

Centenars de persones s'han acomiadat al passeig dels Til·lers de Barcelona de la diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural en un acte que ha combinat reivindicació política i cultura. Presentat per la periodista Rita Marzoa, l'homenatge ha comptat amb diverses projeccions fotogràfiques amb l'acompanyament musical de la Cobla Sant Jordi. Diverses personalitats properes a Casals han glossat la seva trajectòria abordant les "lluites" que va protagonitzar al llarg de la seva vida.

Les "lluites" de Casals

L'economista Arcadi Oliveres va coincidir amb Casals a la universitat i ha explicat que junts van defensar una visió social de l'economia i la justícia social. Amb afecte, ha dit que sempre ha estat el seu "amor platònic". El dibuixant i dissenyador Lluís Juste de Nin i Jordi Parés han parlat del seu interès per la llengua i la cultura. Parés, amb qui va compartir etapa al PSUC, ha afirmat que Casals "sempre escoltava", malgrat discrepar d'alguns punts de vista.

La cuinera Ada Parellada s'ha posat simbòlicament un davantal per destacar l'"humilitat", "tenacitat" i capacitat de treball en equip de Casals, i ha recordat la seva aportació a les 'Trobades Anuals de Dones amb Davantal' en reivindicació dels drets de les dones. L'economista Xavier Sala i Martín va ser alumne de Casals a la universitat i ha refermat la seva aposta per l'educació. La seva mirada, ha dit, era "noble", "tendra" i emanava "curiositat".

Referent independentista

L'expresident de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la presidenta del Parlament i expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han pujat a l'escenari per parlar de la seva visió de país i ressaltar el seu paper cabdal en la mobilització social del moviment independentista els darrers anys. Vila d'Abadal ha destacat que Casals deia sovint que els catalans "som catalans i només catalans" i que s'"indignava" en constatar que a Catalunya li ha estat negat el dret a ser un país normal malgrat que la voluntat de governar-se a si mateixa.

Per la seva part, una emocionada Forcadell ha recordat que els darrers anys la gent les rebia "amb il·lusió i ganes" i agraïment pel seu paper dinamitzador de l'independentisme. "Ens deien que érem el seny i la rauxa. El seny és ser com tu i ens canviarem els papers. Ella era una mestra, un referent, però sobre tot una estimada amiga. M'aconsellava i em sabia escoltar", ha asseverat.

"El somriure de la revolta"

Els expresidents d'Òmnium Jordi Porta i Quim Torra i l'actual dirigent de l'entitat també han intervingut en l'acte des de dalt de l'escenari. "És el símbol de la revolució dels somriures. Però, a més, era una revolucionària que somreia, amb un sentit de l'humor i de la ironia, molt propis de Sabadell", ha assenyalat. En la vessant més política ha dit que Casals va treballar incansablement per fer de l'independentisme "el carril central de la política catalana". "Mentre tinguem la Muriel, avançarem. Si no l'oblidem, segur que guanyarem i tindrem la independència. Fins ara teníem arguments, ara tenim el millor: ho farem per ella", ha afegit.

Cuixart ha reivindicat la contribució de Casals a l'independentisme "combatiu", la seva passió per la llengua, la cultura i la cohesió social. Va fer "centenars de quilòmetres" per ser a prop de la gent i que contínuament va demostrar la seva "ferma convicció" que cal romandre units per fer camí junts. "Encara no hi som però cada dia falta menys. Ho hem de fer amb esforç, perseverant i estimant-nos. És la fórmula perquè funcioni", ha dit tot reclamant seguir lluitant "fins a la victòria" per fer un país "sense vencedors ni vençuts" i com el "millor homenatge". "La Muriel no és de ningú, no ens permetríem alabar-la a l'altar dels herois nacionals. Us emplacem a compartir la lluita amb generositat, fermesa i determinació", ha emfatitzat.

Més de mig miler de personalitats ha assistit a l'acte: el Govern en ple, una àmplia representació de Junts pel Sí, diputats de Catalunya Sí que es Pot i la CUP, alcaldes com Ada Colau, Dolors Sabater, Neus Lloveras i Juli Fernàndez, representants del món de la cultura, l'economia i l'educació. Una bona mostra d'aquests assistents i familiars han pujat a l'escenari per dipositar clavells vermells en la seva memòria. La seva filla, Laia Gasch, ha deixat la rosa blanca que des de dimecres romania a l'escó del Parlament que Casals ocupava des de l'arrencada de la XI legislatura. Finalment, el cantautor Lluís Llach ha interpretat 'Abril del 74' acompanyat pel públic, que també ha cantat 'L'Himne dels Segadors'.