El Parlament ha acomiadat aquest dijous Muriel Casals en un emotiu acte institucional que ha aplegat el món polític català i que ha comptat amb la presència de les principals autoritats del país i dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas. Conduït per l'actriu Sílvia Bel, l'acte ha combinat els parlaments protocol·laris, la glossa de la seva figura, la música i la poesia. Han volgut assistir a l'homenatge la germana de Muriel Casals, Isabel, així com la seva filla, Laia Gasch, i el seu nét. En els parlaments, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que Casals encarnava els valors que han de ser la base de la nova Catalunya. "Demà continuarem treballant pel nostre somni, més tristos però ferms com una roca, com tu voldries", ha dit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

L'acte de comiat a Muriel Casals, conduït per l'actriu Sílvia Bel, ha començat amb l'actuació de la Companyia Elèctrica Dharma, que ha interpretat 'Sant Martí del Canigó'. La glossa biogràfica ha estat a càrrec dels periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas. Aquest últim ha destacat que Casals "no va escollir cap lideratge, sinó que el va acceptar", ja que era una dona "més de les persones que de les sigles" que tenia com a "dèria" la llibertat. També ha subratllat que Casals va escollir de les matemàtiques la "suma".

Terribas, per la seva part, ha apuntat que més enllà de les diferències d'opinió, tothom reconeix a l'expresidenta d'Òmnium "el mèrit de la perseverança, de la passió serena amb què es lliurava i la coherència que va implicar el sacrifici d'abandonar el càrrec que ocupava per participar en l'extraordinària dignitat de ser elegida diputada". "Va ser la dona de la veu dolça però ferma d'una voluntat molt àmplia que no tothom comparteix, però que tothom hauria o ha de respectar", ha conclòs.

Després de la glossa, la mallorquina Maria del Mar Bonet ha cantat 'Enamorat i al·lota', la tonada que Casals cantava a la seva filla quan era petita, i Pau Codina ha interpretat al violoncel 'Après un rêve', de Gabriel Fauré.

El president d´Òmnium, Jordi Cuixart, ha fer un repàs del paper que va tenir Casals en aquesta entitat, com a membre de la junta i com a presidenta des del març del 2010. N´ha destacat la manifestació del 10-J d´aquell mateix any en què "la decepció de la sentència es va transformar en una finestra d´esperança". Segons ha narrat Cuixart, Casals i Forcadell van esdevenir "banderes dels anhels" dels ciutadans i ha destacat de la Casals la seva generositat, vocació de servei i modèstia. El president d´Òmnium també ha posat en valor la seva capacitat de diàleg i de "jugar amb els mots" i ha citat una de les frases que més utilitzava: "Escoltem-nos, que som de tots". Cuixart ha acabat la seva intervenció posant l´accent en les seves "ganes boges de viure", i l´ha definit com a bona persona i dona lliure.

La presidenta de Parlament i companya en l´activisme des de l´ANC, Carme Forcadell, ha lloat la trajectòria de Muriel com un "exemple d´implicació cívica en la millora de la societat". Visiblement emocionada, ha admès que li és molt difícil resumir en una sola paraula el que ha significat Casals i ha citat algunes de les seves qualitats: humilitat, fermesa i coratge, capacitat d´escoltar i entendre, sentir i viure. "Un record inesborrable", ha resumit Forcadell.

La capacitat d´escoltar i l´estima de diàleg de Muriel Casals han estat citats diverses vegades al llarg de l´acte institucional d´homenatge. Forcadell, en aquest aspecte, ha destacat que sempre convidava a trobar de manera compartida com superar qualsevol obstacle. "De ben segur, en un futur proper, davant d´un repte difícil pensarem en tu i potser ens sorprendrem amb un somriure de melancolia però també inspirador. Mirant de trobar un punt d´entesa i un camí per superar el repte", ha augurat.

Forcadell ha acabat la seva intervenció amb un missatge optimista assegurant que es tirarà endavant tot i la "tristesa i l´enyor". "Cadascú amb els nostres ideals per fer un món millor. Des de la diversitat, el diàleg i el respecte absolut demà continuarem treballant pel nostre somni. Més tristos, però ferms com una roca, com tu voldries. Adéu companya, mestre estimada i amiga", ha finalitzat.

La carta de Puigdemont

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut escriure una carta a la ja "enyorada" Muriel Casals, a qui ha agraït el seu afecte en "les hores més difícils" i el seu esforç, del qual tots els catalans en seran beneficiaris. Ha remarcat que el "nou país s'ha d'assemblar a les seves millors persones i n'ha de prendre exemple" i ha destacat com a trets principals el respecte, el diàleg, les conviccions, els valors, el progrés, la inclusió, la justícia social, la cultural, el coneixement, el rigor, la proximitat, l'humanisme i l'altruisme. "Bases fundacions que has ajudat a bastir benvolguda, estimada i ara ja enyorada Muriel amb el teu treball indefugible", ha assenyalat.

Puigdemont ha reconegut que els catalans estan avui entristits, però també "feliços" de poder honorar Casals "amb el millor homenatge que podran fer-li, que és complir el seu somni", el de la independència.

Després dels parlaments, Sílvia Bel ha llegit el poema 'Lletra a Dolors', de Miquel Martí i Pol i l'acte ha acabat amb 'El cant de la senyera' a càrrec del Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, sota la direcció de Daniel Mestre.

A més dels expresidents de la Generalitat i de tots els consellers del Govern, han assistit a l'acte els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i representants de tots els grups parlamentaris. Tots els presidents dels grups parlamentaris hi han assistit a excepció de Xavier Garcia Albiol, que ha al·legat motius d´agenda. Una gran lona amb la signatura de Casals ha presidit l'auditori, amb la frase 'Som el somni'.