Els tres primers metges a declarar pel cas Traiber van negar davant el jutjat número 3 de Reus nexes amb la marca investigada pel jutge per, presumptament, vendre les seves pròtesis caducades o defectuoses a canvi de comissions.

Fonts pròximes al cas van informar que els tres metges citats ahir van coincidir a declarar davant del jutge que instrueix el cas que no tenen cap vinculació amb l'empresa Traiber.

El primer a declarar va ser Enrique Rodríguez, cirurgià ortopèdic de l'Hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, i en sortir dels jutjats va assegurar: «Mai he posat cap pròtesi de Traiber i ni tan sols les coneixia».

Josep Giné, cap del servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, no va fer declaracions als mitjans, però, segons fonts judicials, el seu relat davant del jutge va ser molt similar al de Rodríguez.

Giné va relatar que coneix l'empresari Luis Márquez, propietari de Traiber, des de mitjans dels 90, però que malgrat la insistència d'aquest perquè comprés els seus productes, mai va mantenir relacions comercials amb l'empresa, segons aquestes fonts.

L'últim metge a declarar ahir davant del jutge Diego Álvarez de Juan va ser l'expresident del Col·legi de Metges de Barcelona (entre el 2010 i el 2014), Miquel Vilardell.

Vilardell, amb actitud serena, va explicar a la sortida de la seva declaració davant els nombrosos mitjans de comunicació apinyats que està «molt tranquil» perquè «mai he tingut cap contacte amb l'empresa ni ningú es va posar en contacte amb mi».

Més de 60 professionals

El jutjat número 3 de Reus investiga 60 professionals del sector sanitari, 47 d'ells metges, per col·locar, presumptament, pròtesis de genoll, maluc i columna defectuoses o caducades a canvi de comissions o regals com viatges pagats.

Es tracta de la peça separada número quatre de la instrucció del cas Innova, que investiga un cúmul d'irregularitats comeses en el si del grup d'empreses municipals Innova de Reus, la majoria relacionades amb la sanitat pública.

Les declaracions prosseguiran fins l'11 de març i les següents estan fixades per aquest divendres, amb les citacions de dos neurocirurgians de les comarques gironines i un altre del centre barceloní Clínica Dexeus.

L'instructor Diego Álvarez de Juan també va citar un cirurgià ortopèdic de la Clínica Sagrada Família i un altre de la Clínica del Pilar.

Imputa als 47 metges els delictes de prevaricació, malversació, alteració de preus de subhastes públiques, blanqueig de capitals, suborn, tràfic d'influències, omissió del deure de perseguir delictes, estafa, falsedat documental, corrupció entre particulars i frau a l'administració.

En l'últim acte fet públic del cas, es requeria a hospitals i mútues d'assegurances que identifiquessin els pacients amb pròtesis de genoll, maluc i columna en mal estat de Traiber, en previsió d'indemnitzacions que, segons el jutge, poden ser «quantioses».

L'advocat Emili Ortiz, que representa una trentena d'afectats per aquest cas de pròtesis defectuoses, va manifestar que «després de les declaracions em sento més tranquil» perquè «tots han declarat que mai van col·locar peces de Traiber».

El jutge també investiga si l'exprimera tinent d'alcalde de l'ajuntament de Reus, Teresa Gomis (CiU), i l'exregidor de Promoció Econòmica, Marc Arza, van pressionar l'hospital de Sant Joan de Reus perquè comprés pròtesis de l'empresa que està essent investigada pel jutge.