La Generalitat vol conèixer detalls concrets sobre l'estat de la xarxa ferroviària per actuar contra les incidències que, de forma recorrent, afecten el servei de Rodalies. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dimecres des de l'hemicicle del Parlament que demanaran a Adif que elabori una auditoria exhaustiva de l'estat de la xarxa de Rodalies: "sobre talussos, neteja de marge de vies, tancaments perimetrals, manteniment d'estacions i de la xarxa elèctrica, accessibilitat a les estacions i condicions de seguretat". Rull ha afirmat que a l'entorn d'Adif hi ha un àmbit de "descontrol absolut" i que ni tan sols el govern espanyol té informacions concretes sobre la gestió que està fent aquesta empresa estatal. L'auditoria hauria de servir, entre d'altres, per "revertir" les limitacions concretes de velocitat que fixa Adif "unilateralment".

Rull també ha reclamat que l'acord de capacitat, grup tècnic que inclou a la Generalitat i a Adif, tingui capacitat de decisió. A més ha criticat al president d'Adif, Gonzalo Ferre, per "menystenir" el Govern i per buscar "excuses" en lloc de solucions als problemes de la xarxa ferroviària.

"D'arguments per a la independència n'hi ha molts i aquest és un argument clar", ha subratllat Rull en relació a la gestió d'Adif. "L'últim gran servei massiu que presta l'Estat a Catalunya és aquest sistema de Rodalies i ho fa amb unes condicions que no són dignes", ha insistit. Segons el conseller, "o tenim el control absolut sobre el territori o serà molt difícil revertir aquesta situació".