El jutge José de la Mata creu que Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, «va faltar clarament a la veritat» sobre la seva fortuna, cosa que l'ha portat a imposar-li diverses mesures cautelars: compareixences setmanals al jutjat, retirada de passaport i prohibició de sortir d'Espanya.

De la Mata va adoptar aquesta decisió a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, que dijous va demanar aquestes mesures per a Jordi Pujol «Júnior» en dubtar de la veracitat de les explicacions que va oferir durant tres hores i mitja sobre els seus comptes a Andorra.

El jutge basa aquestes mesures en tres indicis criminals: que va ordir un entramat societari internacional per blanquejar diners, que es va anar desfent del seu patrimoni arran de la investigació judicial i que mai ha sabut justificar d'on va sortir la fortuna familiar a Andorra que ell va manejar, ni tampoc els 11 milions que va cobrar d'empresaris.

Respecte als diners al Principat, Pujol fill va mantenir ahir davant del jutge que prové d'una herència del seu avi Florenci que ell es va encarregar de gestionar al marge del seu pare, però De la Mata sospita que té un «origen criminal» que el primogènit s'ha dedicat a blanquejar «en benefici de la família».

Davant d'aquests indicis, diu el jutge, ni Pujol Ferrusola ni altres imputats, com els seus pares, han aportat cap element, «per mínim que sigui», per verificar la versió que també sosté l'expresident català.

Sobre aquella herència, Pujol Ferrusola només va expressar «generalitats», destaca el jutge, i no va saber concretar ni on va estar el llegat dipositat, ni com va arribar a Andorra, ni els productes on després va estar invertit i que, segons la seva versió, van aconseguir augmentar els diners de 800.000 a 8 milions d'euros.

«Continus ingressos»

Al contrari, el jutge veu a Andorra «continus ingressos i reintegraments en efectiu de quantitats milionàries», l'origen de les quals Júnior «no recorda pràcticament en cap cas o no vol aclarir».

Segons De la Mata, durant anys «Jordi Pujol Ferrusola va coordinar la gestió d'un important patrimoni econòmic l'origen del qual no ha estat acreditat, assignant-lo a tota mena d'inversions mobiliàries i immobiliàries i operacions financeres de diferents índole en diferents jurisdiccions i paradisos fiscals, sempre en benefici de la família».

Els Pujol van moure aquells diners, afirma el jutge, seguint «pautes comunes d'actuació», traspassant-lo d'un banc a un altre d'Andorra al mateix temps i, un cop va començar la investigació judicial, intentant ocultar-lo a l'uníson amb un sistema de societats «opaques» en paradisos fiscals.

Per al magistrat, l'explicació de l'herència «topa de front amb la versió completament oposada facilitada pels propis gestors bancaris que gestionaven els seus comptes a Andorra».

D'una altra banda, Jordi Pujol fill va construir per gestionar el seu capital propi entramats societaris internacionals «dissenyats amb l'específica finalitat de blanquejar capitals fora d'Espanya i repatriar-los, així com diferents testaferros i/o fiduciaris que li hauria permès disposar de comptes corrents en altres jurisdiccions».

Aquestes societats van servir, segons el jutge, per blanquejar els diners (almenys 11 milions d'euros) que va cobrar d'«un conjunt d'empreses que té com a denominador comú» que els seus principals negocis eren amb el sector públic, especialment de tipus urbanístic. Va rebre aquests diners per suposades «tasques d'assessorament, consultoria i intermediació», però el jutge destaca que no ha aportat «el més lleu indici» que justifiqui que hagi realitzat cap d'aquests treballs.

«Al contrari, existeixen indicis de refacturacions, d'operacions comercials il·lògiques i de suposades intermediacions» en les quals les persones o empreses que haurien d'haver rebut aquest servei de consultoria «neguen rotundament» que Júnior fes cap labor per a ells. De la Mata va detectar a més un progressiu procés de descapitalització de tots els actius patrimonials i financers des que van començar les investigacions al voltant de la seva persona, «faltant clarament a la veritat en les seves declaracions en seu judicial, on va negar tenir comptes a diversos llocs que la documentació ha demostrat que sí que tenia».

Davant d'aquests precedents, el jutge adverteix que caldrà estar «especialment atent» a si l'imputat fa nous moviments per ocultar el seu capital o destruir proves, cosa que podria «exigir la modificació de les mesures que ara s'adopten» i dictar-ne alguna més severa.

De fet, hi ha indicis que actualment «manté contacte amb diferents persones, amics i amb membres de la seva família per orquestrar versions, armar coartades i aconseguir evitar l'aportació de mitjans de prova a la causa».