La Fiscalia Anticorrupció va atribuir per primera vegada a Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, el delicte de pertinença a organització criminal a l'hora de demanar al jutge José de la Mata que li retiri el passaport per la naturalesa dels delictes que se li imputen.

Els fiscals Belén Suárez i Fernando Bermejo van fer aquesta petició en una compareixença després que el fill més gran dels Pujol declarés durant tres hores i mitja a petició pròpia, apel·lant entre d'altres coses als delictes que se li atribueixen i per considerar-la una mesura «proporcional i necessària».

En el seu al·legat, Bermejo va afegir per primera vegada dos delictes més als de blanqueig i delicte fiscal que li imputa el jutge: organització criminal i falsedat, segons van informar a Efe fonts jurídiques. El fiscal també va argumentar que des que fa tres anys es va iniciar la instrucció del cas s'ha buscat l'origen de la seva fortuna a Andorra i encara no se sap d'on procedeix, i a això se suma que s'han trobat operacions transnacionals amb països com Panamà o el Regne Unit, als quals es demanarà informació a través de comissions rogatòries.

Durant la compareixença, el fiscal va fer una sola pregunta a l'imputat, sobre si li podia dir el nom i cognoms de la persona que gestionava els seus comptes al Crèdit Andorrà, però Pujol Ferrusola es va negar a contestar-li, de manera que va destacar després al jutge que no estava col·laborant malgrat que ell mateix va demanar la seva compareixença. El jutge estudia també la retirada del passaport i també sobre l'altra mesura cautelar que ha demanat la Fiscalia, la prohibició de sortir d'Espanya.

Jordi Pujol «Júnior» ja va declarar a l'Audiència Nacional fa un any i mig per explicar un altre aspecte de la seva imputació, els 11 milions d'euros que va cobrar d'empresaris que contractaven amb la Generalitat, o sigui que ahir no li van preguntar sobre el cobrament de comissions per la seva suposada intermediació en aquests negocis. El propi Pujol Ferrusola va demanar al jutge tornar a declarar voluntàriament i fins i tot va fer gestions per lliurar el seu passaport després que UPyD (que fins fa poc estava personat com a acusació particular) reclamés tant la seva compareixença com el seu ingrés a la presó, i, si no n'hi ha, almenys la retirada del passaport.

Al marge dels negocis

En la seva declaració d'ahir, va afirmar que el seu pare estava al marge de la gestió de la fortuna familiar oculta a Andorra i va mantenir la versió que provenia de l'herència del seu avi Florenci, qui va morir el 1980 i va deixar a la seva nora i els seus néts 140 milions de pessetes.

Després, a principi dels anys 90, «Júnior» va dir que es va dedicar a invertir aquests diners i va aconseguir augmentar-los fins als 8 milions d'euros, encara que ha aclarit que el seu pare no estava involucrat en aquestes gestions. D'aquesta manera, abona la versió que l'expresident català va donar ahir en la seva declaració davant del jutge.

En essència, segons les fonts consultades, la seva declaració s'ha cenyit al que ja va dir al març del 2015 davant la jutge de Barcelona que portava el cas i, un mes abans, a la comissió d'investigació que va obrir el Parlament català. Igual que en aquestes dues ocasions, va assegurar que va invertir els diners del llegat en «làmines financeres» i va aconseguir així multiplicar-los. El jutge, que va portar el pes de l'interrogatori de tres hores i mitja, ha centrat les seves preguntes en els documents que Andorra li va enviar sobre moviments de diners de la família al Principat.

Jordi Pujol fill va contestar a totes les preguntes, menys a les que es referien a moviments a partir del 2007, ja que considera que des d'aquell any només se li investiga per delicte fiscal i no per blanqueig, i Andorra va especificar que la informació només es pot usar si hi ha delictes de corrupció.

En aquesta documentació es constaten 31,8 milions d'ingressos en efectiu d'origen desconegut en els seus comptes en diferents divises, que l'imputat ha atribuït diferents moviments relacionats amb aquestes gestions amb «làmines financeres». El seu advocat, Cristóbal Martell, va tancar la compareixença amb una pregunta sobre si alguna vegada va rebre comissions a canvi de favors polítics, al que va respondre rotundament que no.

En l'interrogatori a Pujol Ferrusola van tornar a ser-hi presents els fiscals Fernando Bermejo i Belén Suárez, l'advocat de l'Estat i els advocats José Antonio Choclán, Cristóbal Martell, Carles Monguilod, Jordi Pina, Carlos Bueren, Alberto Carrillo i José Maria Fuster Fabra i Emílio Segrí.