Jordi Pujol Ferrusola ha insistit aquest dijous durant la seva declaració voluntària a l'Audiència Nacional que els diners que repartia entre els seus germans i la seva mare eren només fruit de la gestió de l'herència que l'avi Florenci va deixar a la família. Durant les tres hores i mitja de compareixença, ha desvinculat el seu pare, Jordi Pujol i Soley, de la gestió d'aquests diners o cap altre compte, i ha explicat que els moviments de capital responen als beneficis que feia amb aquests diners de la deixa. També ha defensat la legalitat dels seus negocis, tot i que s'ha negat a respondre les preguntes sobre les operacions que van més enllà del 2007 adduint que la comissió rogatòria d'Andorra no permet investigar-lo per delictes fiscals des d'aleshores fins ara. Segons han explicat fonts de la defensa, ni el jutge De la Mata ni la Fiscalia han preguntat a Pujol Ferrusola per cap suposada comissió il·legal, com tampoc ho van fer aquest dimecres mentre va declarar l'expresident de la Generalitat.

Pujol Ferrusola ha comparegut a petició pròpia davant el jutge De la Mata, no ha presentat nova documentació durant l'interrogatori. De fet, el primogènit dels Pujol ha reiterat la versió que ja va donar el setembre del 2014 -davant el jutge Ruz-, quan va negar haver cobrat comissions il·legals, va criticar l'informe de la UDEF i va recordar que les operacions que s'investiguen són posteriors al mandat del seu pare. Ha reiterat que el seu pare no gestionava cap compte, tal com l'expresident va afirmar en la seva declaració aquest dimecres.

La Fiscalia demana la retirada del passaport

En acabar la declaració la Fiscalia ha demanat al jutge que decreti la retirada del seu passaport i la prohibició de sortir de l'Estat. L'advocat de l'Estat s'ha afegit a aquesta petició. Són dues mesures cautelars -les primeres que la Fiscalia demana en els tres anys que dura el procés- que el jutge decidirà si aplica en les pròximes hores.

De fet, a mitjans de desembre del 2015 Pujol Ferrusola ja havia intentat lliurar voluntàriament el seu passaport a la Justícia per demostrar la seva voluntat de col·laborar en el procés, però aleshores el jutge ordinari on es va presentar no li ho van acceptar.

Pujol diu que els diners provenen de l'herència

L'interrogatori s'ha centrat bàsicament en el llegat de l'avi Florenci i en els increments de fons que han registrat els comptes en aquests anys. Segons fonts de la defensa, Pujol Ferrusola ha explicat de manera exhaustiva les operacions que ha anat fent des dels 140 milions de pessetes inicials.

El fill gran de l'expresident de la Generalitat ha explicat que únicament es dedicava a la gestió d'aquests diners i que les transferències que ha anat fent aquests anys als seus germans i a la seva mare responen als beneficis que ha anat obtenint. S'ha centrat en les operacions fins al 2004, en què es va acabar el remanent.

Nega que el compte d'Andorra fos de l'expresident

Un dels eixos del cas és el compte a la Banca Reig d'Andorra que De la Mata atribueix a Jordi Pujol pare en base a un manuscrit del propi Pujol on explicava que malgrat que els diners anaven a nom del seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, els fons eren de la seva propietat.

Segons la defensa va ser un "truc" per enganyar l'exdona de Pujol Ferrusola en el moment de la seva reconciliació, però els diners en realitat eren de Jordi Pujol fill.

Sobre aquesta qüestió, el jutge ha mostrat aquest dijous d'un document que la policia va trobar al registre de l'habitació de Pujol Ferrusola a casa dels seus pares al setembre del 2015. Es tracta d'un recordatori que es feia a ell mateix per ordenar al seu gestor dels comptes d'Andorra, Josep Maria Pellerola, que li ensenyés el manuscrit del seu pare a la seva dona, Mercè Gironés.

El jutge i el fiscal no demanen per comissions

Ni el jutge De la Mata ni la Fiscalia han preguntat a Pujol Ferrusola per les suposades comissions il·legals que hauria cobrat, un fet que contrasta amb l'última interlocutòria del jutge. En aquell document De la Mata afirmava que els Pujol havien creat un entramat de societats instrumentals que tenien com a objectiu canalitzar el cobrament de comissions il·legals, ocultar-les al fisc i distribuir els diners entre la família.

Pujol només ha respost a una pregunta sobre aquesta qüestió i ha estat formulada pel seu propi advocat de la defensa, Cristóbal Martell. Ha negat el cobrament d'aquest tipus de comissions i ha defensat la legalitat dels seus negocis.

No respon a preguntes sobre operacions des del 2007

Per contra, Pujol Ferrusola s'ha negat a respondre les preguntes del jutge i de la Fiscalia sobre operacions que ha fet amb els seus comptes a partir del 2007. Ha adduït que la comissió rogatòria per la què Andorra va lliurar la documentació a l'Audiència Nacional només permet al jutge investigar delictes fiscals si és per demostrar altres tipus de delictes, però no per aquesta tipologia que no està castigada a la legislació andorrana.

Els empresaris neguen comissions il·legals

Pujol Ferrusola ha començat a declarar després que el jutge hagi escoltat la declaració del directiu de FCC José Ramón Ruiz Carrero, que es va desmaiar el passat dijous davant el jutge quan compareixia com a testimoni juntament amb altres tres empresaris.

Aquests testimonis van defensar la legalitat dels pagaments que havien fet a Jordi Pujol Ferrusola i van explicar les operacions que havien fet a Eivissa i l'Hospitalet de Llobregat per les què aquest va cobrar 400.000 euros eren plenament legals.

Ha estat la segona vegada que Pujol Ferrusola declara a l'Audiència Nacional, tot i que està imputat des del febrer del 2014 juntament amb la seva dona Mercè Gironés, per una denúncia inicial de la seva exparella, Maria Victòria Álvarez, que va explicar que feia viatges a Andorra amb maletes carregades de bitllets de 500 euros.