El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha anunciat aquest dijous que el Govern convocarà properament noves places de mossos d'Esquadra i bombers de la Generalitat, tant funcionaris com voluntaris. Jané ha admès que els dos cossos de seguretat han patit manca de recursos humans en els últims anys i que ja fa temps que no hi ha noves oposicions. Així, ha dit que en els propers dies es publicarà al DOGC la convocatòria de 153 places de bombers funcionaris, i abans de l'estiu es convocaran 350 places de bombers voluntaris, a més de places de promoció interna. Pel que fa als Mossos, ha recordat que el 2006 es van preveure 18.267 agents, però actualment n'hi ha menys de 17.000.

Jané ha explicat que els 11,5 milions d'euros dedicats a hores extres pel pla antiterrorista dels Mossos no és sostenible permanentment i per tant els nous pressupostos haurien de preveure la convocatòria de noves places d'ocupació pública, entre els quals mossos d'Esquadra, tot i que no ha concretat ni la data ni el número.

Justament el pressupost també ha estat l'eina que ha brandat Jané per fer millores de material i d'infraestructures i vehicles als Bombers de la Generalitat. Pel que fa als Mossos, ha anunciat millores a les comissaries de Sant Martí i Sarrià, a Barcelona, a les de Girona i Banyoles, i nous edificis a Torredembarra i Moià.

Una altra qüestió que li ha demanat l'oposició és la convocatòria urgent de la Junta de Seguretat de Catalunya, que no es reuneix des del 2009. Ha dit que no la vol convocar per constatar el desacord, però ha admès que no és imprescindible la presència del ministre de l'Interior. Per a Jané, la convocatòria és urgent, sobretot ara que hi ha amenaça terrorista, i ha recordat que el govern espanyol encara deu 264 milions d'euros al Govern pel funcionament dels Mossos.

De fet, vol que els Mossos siguin la policia integral de Catalunya i assumir noves competències com la protecció de la flora i la fauna, estrangeria, vigilància de ports i aeroports i supervisió d'armes i explosius. Una d'aquestes atribucions de la policia, ha dit, hauria de ser la possibilitat de mantenir persecucions en calent més enllà de la frontera. "L´aprovació de l´Estatut de Catalunya va ampliar enormement les possibilitats de la nostra policia, però com ha passat en altres camps, a la pràctica no s´ha traduït en el traspàs de noves competències des de l´Estat", ha dit.

El conseller també ha explicat que proposarà desenvolupar una nova Llei de Policia de Catalunya partint del debat i el diàleg amb els diferents grups parlamentaris i la voluntat d´ampliar una eina com la mediació a través de la qual els Mossos d´Esquadra han pogut evitar l´última opció davant d´un episodi de greus desordres públics.

Jané també ha posat en valor el desenvolupament d´una aplicació específica per a telèfons mòbils per gestionar els avisos de les víctimes de violència masclista i domèstica a través del 112, amb l´objectiu que rebin un tractament específic per part del sistema i afavorir així una reacció el més ràpida possible.

Davant d'actuacions polèmiques dels Mossos, Jané ha dit que no li cauran els anells per demanar disculpes i per revisar els protocols quan no funcionin correctament.

Trànsit, incendis forestals i protecció civil

En matèria de trànsit, el conseller s´ha mostrat un cop més preocupat pel repunt de la sinistralitat amb víctimes l´any 2015. En aquest sentit, ha explicat que gairebé un 30% dels accidents amb víctimes han estat a causa d´una distracció, provocada majoritàriament per l´ús del mòbil mentre es condueix. Per aquest motiu ha anunciat "l´increment dels controls específics de velocitat i la instal·lació de nous dispositius per detectar aquest tipus d´infraccions", que concretarà en la comissió de Seguretat Viària del Parlament. A més, ha demanat que Catalunya tingui competències en normativa de sancions en matèria de trànsit.

Un dels punts preocupants de la sinistralitat viària és la N-340 a Tarragona i l'Ebre, i Jané ha tornat a reclamar la prohibició de pas de camions, causants de la majoria d'accidents, que el 2015 van provocar 19 morts i aquest mateix dimecres una altra.

D´altra banda, Jané ha manifestat la intenció d´elaborar un projecte de Llei d´Emergències i Protecció Civil de Catalunya. "Cal un debat constructiu entre tots els grups parlamentaris per definir un marc legal més actualitzat a les necessitats que ens demanda la societat", ha dit. Ha agraït als municipis que tenen plans i cossos de protecció civil, fins i tot voluntaris.

Sobre el risc d'incendi forestal per aquest proper estiu, ha dit que es preveu difícil, perquè l'actual dèficit hídric és del 30% i al maig podria haver augmentat al 60 o 70% a causa de l'hivern sec i ventós que estem passant.