Jordi Pujol Ferrusola declara des de les 10.40 del matí a l'Audiència Nacional a petició pròpia davant del jutge José de la Mata, que l'investiga per delictes de blanqueig i delicte fiscal. El primogènit de l'expresident de la Generalitat ha arribat a l'Audiència Nacional amb un maletí suposadament ple de documents amb què vol convèncer el jutge que no va organitzar cap trama delictiva, com li atribueix De la Mata. La Fiscalia i el magistrat tenen sobre la taula els documents que els ha enviat la justícia andorrana que posen de manifest que Jordi Pujol Ferrusola gestionava comptes que van registrat ingressos de 31,8 milions d'euros en diverses divises. Segons el jutge els Pujol han "orquestrat durant anys una estratègia compartida i coordinada per fer diversos negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord a criteris establerts". Compareix després que aquest dimecres ho fes els seus pares, Jordi Pujol i Soley i Marta Ferrusola, investigats també per blanqueig de diners. L'expresident va negar cap tipus de connexió amb els negocis dels seus fills i va reiterar que l'origen dels diners que els Pujol tenien a Andorra és fruit de l'herència que els va deixar l'avi Florenci.

Pujol ha començat a declarar després que el jutge hagi escoltat la declaració del directiu de FCC José Ramón Ruiz Carrero, que es va desmaiar el passat dijous davant el jutge quan compareixia com a testimoni juntament amb altres tres empresaris que van defensar la legalitat dels pagaments que havien fet a Jordi Pujol Ferrusola i van explicar les operacions que havien fet a Eivissa i l'Hospitalet de Llobregat.

Segons la defensa, aquest dijous Pujol Ferrusola té intenció d'explicar fil per randa totes les operacions on el jutge veu indicis d'irregularitats així com els comptes de que disposava a l'estranger, en una compareixença que preveu llarga i que ha estat demanada pel mateix primogènit de l'expresident.

És la segona vegada que Pujol Ferrusola declara a l'Audiència Nacional, tot i que està imputat des del febrer del 2014 juntament amb la seva dona Mercè Gironés, per una denúncia inicial de la seva exparella, Maria Victòria Álvarez, que va explicar que feia viatges a Andorra amb maletes carregades de bitllets de 500 euros.

Previsiblement desplegarà el mateix argument que va utilitzar el 15 de setembre del 2014, quan va explicar al jutge Pablo Ruz -que instruïa el cas abans de no ser renovat a l'Audiència Nacional- que els ingressos que ha registrat durant aquests anys són fruit de les comissions per tasques d'assessorament, consultoria o intermediació, i d'operacions lícites.

El jutge investiga l'origen dels 31,8 milions d'euros que segons les autoritats andorranes havia dipositat a comptes d'aquest país. Sospita que Jordi Pujol Ferrusola havia articulat un entramat de societats instrumentals que tenien com a objectiu canalitzar el cobrament de comissions il·legals, ocultar-les al fisc i distribuir els diners entre la família.

Segons el jutge, Pujol Ferrusola va cobrar a través d'aquestes societats 11,5 milions d'euros per part de constructores per serveis no especificats. Sosté que Pujol Ferrusola feia ús de "contractes simulats" i "factures falses" per rebre diners d'empreses que alhora rebien encàrrecs de l'administració pública a Catalunya. Algunes d'aquestes societats de Pujol Ferrusola són Iniciatives Marketing i Inversions i Projecte Marketing CAT.