L´expresident de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, ha explicat, en una entrevista a Rac1, que l´actual president català, Carles Puigdemont, li ha encarregat que faci "contactes discrets" en l´àmbit de les relacions internacionals en nom de l´executiu, per tal d´explicar el procés que viu Catalunya. Mas no ha donat més detalls però ha assegurat que aquest serà el seu paper i la manera "d´ajudar" al Govern des de la seva posició d´expresident. A més, ha assegurat estar "molt tranquil" des de la seva nova posició polítics i "convençut" del "pas al costat" que va fer retirant-se de la presidència. Malgrat això, considera que ell està "a la reserva" i recorda que el seu gest el deixa "alliberat" del compromís que tenia de no tornar a concórrer a unes eleccions. Tot i que Mas encara manté una taula a la Casa dels Canonges on té part de la documentació que guardava al seu despatx, Mas ha confirmat que obrirà la seva oficina d´expresident a la part alta del Palau Robert.

"Tranquil", "segur d´haver pres una decisió amb plena convicció", "alliberat, en part, de la càrrega feixuga" i "convençut del que es va fer". Així s´ha mostrat Artur Mas aquest dilluns en l´entrevista que ha concedit a Rac1.

I és que l´expresident assegura que ja ha agafat la dinàmica del seu nou paper. Tant és així que, tot i explicar que encara "s´està començant a parlar", sembla que ja té feina assignada des del nou Govern de Carles Puigdemont. Agafant com a referent el paper dels expresidents de països com els EUA, Mas ha dit que el president de la Generalitat li ha "demanat que, de manera discreta, faci contactes en les relacions internacionals, que faci determinada feina i determinats contactes, accions concretes". "Jo, encantat de la vida, perquè estic per ajudar al Govern, a JxSí i al projecte perquè segueixi endavant i sense perdre efectius dins la societat catalana", ha valorat Mas, que s´ha mostrat molt disposat a impulsar "determinada diplomàcia paral·lela" i a que "alguns escoltin per boca meva determinades coses".

El seu paper d´expresident, però, no vol dir una retirada de la política de primera línia per a sempre. Així, al menys, ho ha volgut deixar clar Mas en recordar que el seu "pas al costat" el va deixar "alliberat del compromís de no tornar a presentar-se en unes eleccions". "Estic a la reserva. La decisió que vaig prendre, és amb totes les conseqüències. La meva voluntat és no tornar a presentar-e, però com no se´m va deixar acabar no puc dir que segur que no ho faré", ha explicat, tot afegint que a hores d´ara "la voluntat no és la de tornar" a ser candidat a la presidència.

Mas ha insistit que té molt assumit el seu nou rol i que hi veu "molts elements positius". Un d´ells serà, tal i com ha explicat, poder assistir a les manifestacions que convoqui la societat civil sobiranista i a les quals fins ara mai ha pogut anar "per preservat el sentit institucional de la presidència d ela Generalitat" que ostentava.

També com a expresident s´ha permès valorar des d´un punt de vista diferent el seguiment del pacte d´estabilitat parlamentària que JxSí i la CUP mantenen, i que va ser clau en la seva retirada de la presidència. Preguntat sobre si la CUP està complint l´acord, Mas ha estat molt clar: "A hores d´ara, sí. S´haurà de veure amb el pas del temps. Però l´acord és molt clar. La CUP no pot votar trencant l´estabilitat parlamentària, al costat de partits contraris al procés", ha dit, tot "desitjant" que els anticapitalistes donin suport als pressupostos que aprovi el Govern de Puigdemont.

Per últim, preguntat també per si creu que l´alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pot ser una aliada o un escull en el procés sobiranista, Artur Mas ha assegurat que considera que la líder de Barcelona en Comú "pot arribar a ser una aliada però ho ha de demostrar en el moment de la veritat". "La intuïció em diu que ho serà, espero", ha conclòs.