Unes 50.000 persones es van manifestar ahir a Amposta en contra del nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre aprovat pel Govern espanyol en funcions, en el marc d'una protesta convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre i en la qual van participar el Govern i els partits catalans, excepte PPC i C's.

La pancarta que encapçalava la manifestació, que lluïa el lema "L'Ebre sense cabals és la mort del Delta", va ser seguida per altres missatges contraris a la mesura impulsada per l'Executiu espa?nyol, com ara un en anglès dirigit a la Unió Europea: "Salvem el riu Ebre i el Delta".

Aquests lemes, i altres, van rebre, també, el caliu de diverses entitats com l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència, que van donar el seu suport a la protesta noliejant 59 dels 110 autocars que van arribar a la capital del Montsià des de diferents indrets de Catalunya.

Els representants polítics, amb el vicepresident català Oriol Junqueras (ERC) al capdavant, es van mantenir en una tercera línia, salvaguardant una pancarta amb l'eslògan "Per Catalunya, Salvem el Delta". Al costat del líder republicà es van manifestar la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, els consellers Josep Rull i Carles Mundó, així com diversos diputats, senadors, alcaldes i altres càrrecs institucionals.

El nou Pla Hidrològic estima una previsió d'aigua per proveir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021, que s'afegiran a les 950.000 existents en l'anterior pla i la construcció de 56 nous embassaments, a més d'un cabal ecològic "del tot insuficient" per al tram final del riu, segons denuncia la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Junqueras i Rull, esperançats

Junqueras va assegurar que la protesta duta a terme durant la jornada d'ahir va evidenciar l'oposició unitària al Pla Hidrològic de l'Ebre, i alhora es va mostrar convençut que "la mobilització de la societat, la feina de les institucions i el paper d'Europa seran decisius per tornar a salvar el riu, el Delta i la gent de les Terres de l'Ebre". "Estem convençuts que el Pla Hidrològic no entrarà en vigor perquè contradiu la normativa europea", va afegir.

Per al vicepresident, els rega?dius i la preservació del riu Ebre "han de ser dues tasques a fer complementàries", i va criticar que el Govern espanyol segueixi incomplint les normatives europees. Sobre això, el vicepresident català va dir que el Govern "vetllarà" perquè es pugin desenvolupar les activitats agràries i perquè els plans de conca incloguin cabals suficients per preservar el tram final del riu.

Per la seva banda, Rull, va defensar que la batalla a Europa contra el Pla Hidrològic donarà els seus fruits i es podrà aturar. "Parlem el mateix llenguatge que la Comissió Europea, un llenguatge sòlid, científic, seriós, rigorós i ens dóna molta confiança i esperança que ens en sortirem", va apuntar. Rull va exigir un pla que "cohesioni el país", "en lloc de limitar les possibilitats de desenvolupament i l'equilibri territorial". El conseller va criticar, a més, que el tracte del Govern espanyol amb Catalunya no és tan respectuós com amb Portugal en el moment en què s'han plantejat els plans dels rius Duero o Tajo.