La plataforma Tancarem el CIE va organitzar ahir un "judici popular" amb jurat, testimonis i acusació per manifestar simbòlicament el rebuig social contra aquest Centre d'Internament per a persones estrangeres, situat a la Zona Franca.

El veredicte va ser previsible: "culpable" de vulneració de drets humans bàsics. Més de mig miler de persones van participar en aquesta acció reivindicativa on també es va demanar la implicació definitiva d'institucions com l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per aconseguir tancar definitivament el CIE, que gestiona el ministeri de l'Interior del govern espanyol.

La trobada va acabar amb una pluja d'avions de paper en direcció a l'entrada del CIE. La convocatòria volia manifestar la pressió social contrària a aquests equipaments, símbols d'una política d'immigració obsoleta i on es qüestiona el seu respecte als drets humans.

El judici popular va volgur ser un exercici de denuncia i memòria amb la figura d'un jutge/dinamitzador, advocats de l'acusació, testimonis reals de gent que ha viscut l'experiència d'haver estat en un CIE i jurat popular. El públic, part del qual va poder seguir la sessió asseguda en desenes de seients habilitats davant l'escenari on s'ha dut a terme la vista, també ha tingut un paper molt actiu.

Dies abans havien rebut la convocatòria de participar en la campanya #JoAcuso, que pretenia recollir missatges d'acusació contra els CIE's pel que fa a la vulneració dels drets humans recollits en convenis i tractats internacionals de Nacions Unides i la Unió Europea.

"Jo acuso al CIE de racisme", "Jo acuso al CIE d'opacitat" o "Jo acuso al CIE d'injust" o "Jo acuso al CIE d'oblit de le memòria històrica", van ser alguns dels molts missatges que es van poder veure Pel que fa als protagonistes del judici, l'acusació particular estava representada per Andrés García Berrio, qui en el seu discurs final va encoratjar la ciutadania a "seguir lluitant per el tancament dels Centres d'Internament".

Més de 280 centres a Europa

Actualment hi ha 280 centres a tota Europa, set dels quals es troben a l'Estat espanyol: Las Palmas de Gran Canària, Algesires, Madrid, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife, València i el de Barcelona, ubicat al carrer E de la Zona Franca. En el jurat popular hi havia representants del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), el Centre Català d'Atenció al Refugiat (CCAR), el mitjà de comunicació La Directa i el portaveu Sindicat Popular de Venedors Ambulants, el senegalès Aziz Faye, qui va donar el veredicte de culpabilitat contra els CIE i l'administració (en aquest cas, el ministeri d'Interior de govern espanyol), que el gestiona.

"Volem condemnar, els CIE's, les batudes i les deportacions a la seva desaparició per forma part d'un sistema racista i colonial), va sentenciar fent esclatar el públic en aplaudiments. Els organitzadors de la protesta van demanar a la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona que pressionin el Ministeri de l'Interior, que n'és el responsable, perquè clausuri definitivament el centre. Marc Serra, membre de la Plataforma Tanquem els CIE's així ho va expressar.

"Que el ministeri sàpiga que trobarà a la ciutadania davant la porta, i les dues principals institucions també"; va dir. Adreçant-se a Govern i Ajuntament de Barcelona, va indicar Serra que "des d'aquí els fem una crida: estaran pressionant de forma activa perquè aquest centre tanqui les portes per sempre més". A aquesta crida ja es van rebre respostes.

"Són una anomalia"

D'una banda, el primer tinent d'alcalde, Gerard Pisarello va assenyalar que els centres són una "anomalia". "Farem tot allò possible, tota la pressió que puguem exercir des del punt de vista institucional perquè aquest centre d'internament no torni a obrir", va indicar. Per la seva banda, Oriol Amorós, Secretari nacional de Ciutadania i Immigració d'ERC, va assenyalar que en un nou país es CIE's no tenen cabuda, i va denunciar que els seus interns viuen en pitjors condicions que aquells que es troben a centre penitenciaris. "Som aquí per dir que totes les persones mereixen ser tractades amb respecte escrupolós a tots els drets humans", va sentenciar.

En l'acció també hi eren presents el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell; la diputada de la CUP, Gabriela Serra i la cap municipal de la formació a Barcelona, Maria José Lecha, entre d'altres. El CIE de la Zona Franca està tancat des de l'octubre per obres i està previst que obri de nou a principis de març, després d'un retard en els treballs.