La diputada de la CUP Anna Gabriel va advertir ahir a Junts pel Sí que el seu partit no acceptarà "vacil·lacions" ni "dilacions innecessàries" en el full de ruta sobiranista, i que no recolzarà uns Pressupostos de la Generalitat "injustos", com va apuntar el vicepresident Oriol Junqueras (ERC).

En declaracions a TV3, Gabriel va avisar que la CUP no admetrà ni "dilacions innecessàries" ni "vacil·lacions" en el full de ruta, després de les discrepàncies dels últims dies a Junts pel Sí, tant en els terminis com en la idoneïtat d'una declaració unilateral d'independència, pel que "no alimentaran el processisme pel processisme".

En aquest sentit, la diputada va defensar el full de ruta pactat entre Junts pel Sí (CDC i ERC) i la CUP, que preveu la declaració d'independència en divuit mesos, i ha criticat així que la consellera de Presidència i portaveu del Govern parli ara de "declaració d'intencions" quan, va afegir, ja s'han fet moltes declaracions d'"intencions o simbòliques" al Parlament.

D'una altra banda, la diputada de la formació anticapitalista va assegurar que no recolzaran "de cap manera" uns Pressupostos per al 2016 que siguin "injustos", com va dir el vicepresident Oriol Junqueras (ERC), i no responguin a les necessitats dels catalans.

En el marc dels Pressupostos de la Generalitat, Anna Gabriel va augurar que hi haurà un nou capítol de "pressing CUP", però va advertir que el seu partit no acceptarà "xantatges" en aquesta matèria, i va reclamar que s'apliqui el pla de xoc social acordat entre Junts pel Sí i la CUP encara que no s'aprovin els comptes de la Generalitat.

El conseller d'Afers Estrangers i Relacions Institucionals, Raül Romeva, va subratllar ahir que el full de ruta sobiranista del Govern preveu la proclamació de la independència en un termini màxim de 18 mesos i, així, de forma prèvia a unes eventuals "eleccions constituents" a Catalunya.

Romeva, en una entrevista a internet amb Ara TV, va incidir en la polèmica entre dirigents de CDC i ERC sobre si hi haurà o no una declaració unilateral d'independència en aquest mandat, que el Govern vol que duri al voltant d'un any i mig per posar a punt la secessió. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont també es va expressar en aquest sentit, afirmant que "no portem la DUI al nostre programa, però el meu mandat té data de caducitat".