29 de gener de 2016
29.01.2016

S'esfondra el campanar de l'església de Rosselló, al Segrià

No hi ha ferits ni persones atrapades i cinc dotacions dels Bombers fan tasques de sanejament

29.01.2016 | 17:29
El lateral de l´església de Rosselló

El campanar de l'església de Sant Pere de Rosselló (Segrià) s'ha esfondrat aquest divendres quan passaven quinze minuts de les onze del matí. Segons han informat els Bombers, no hi hagut ferits ni persones atrapades per l'esfondrament el qual ha estat presenciat per diversos testimonis. Cinc dotacions s'han desplaçat per fer tasques de sanejament i retirar les pedres que han quedat desestabilitzades mentre encara hi havia risc d despreniments. Els Mossos d'Esquadra també s'han desplaçat al lloc per tal de col·laborar en les tasques de seguretat. No consta que s'estigués portant a terme cap actuació al campanar ni a l'església en el moment que ha tingut lloc l'esfondrament. Arran de l'ensorrament s'ha foradat una canonada del gas i els Bombers han neutralitzat la fuita.

L'alcalde de Rosselló, Josep Abad, ha explicat que fa tres setmanes, tècnics municipals van observar una esquerda al campanar de grans dimensions i llavors van traslladar al Bisbat de Lleida la seva ''preocupació i alarma'' perquè havia sorgit ''d'un dia per l'altre''. Des d'aleshores, el bisbat ha fet un seguiment i va enviar enginyers estructuristes per analitzar l'esquerda i adoptar mesures al respecte. Des del consistori es va acordonar la zona amb tanques i també se n'ha fet un seguiment durant tot aquest temps.

Això no obstant, Abad ha dit que aquest divendres al matí els agents municipals han passat pel costat del campanar i han vist que havia caigut una llosa de ''dimensions considerables'' que ha aixecat totes les alarmes i ha fet desallotjar d'immediat tota la plaça i les famílies dels dos edificis que hi ha més a prop del campanar. Al cap d'una hora s'ha esfondrat sense provocar ferits.

El rector de l'església, Víctor Manuel Espinosa, ha lamentat que estaven a l'espera dels informes dels estructuristes del bisbat per trobar solucions a l'esquerda que havia sorgit. En aquest sentit, ha admès que sabien que l'afectació real era important però que ningú ''es podia imaginar que el campanar s'ensorraria''.

L'església de Sant Pere de Rosselló es va construir entre els anys 1756 i 1760, és propietat del Bisbat de Lleida i s'han fet manteniments de forma esporàdica. El darrer va consistir en una rehabilitació de la façana. S'hi feien celebracions religioses entre setmana i també al cap de setmana, ara s'haurà d'habilitar un altre espai o anar a la parròquia d'algun dels pobles veïns. Molts veïns de la localitat s'han quedat sorpresos aquest divendres al migdia i a l'arribar al poble han vist que no hi havia el campanar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook