El Consell General del Poder Judicial ha elegit avui Jesús María Barrientos, magistrat de l'Audiència de Barcelona i membre de l'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria, com a nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Barrientos serà, d'aquesta manera, el nou president del tribunal encarregat d'executar les ordres del Constitucional sobre el procés sobiranista i d'estudiar la querella contra l'expresident Artur Mas pel 9N.

El nou president del TSJC ha estat elegit per dotze vots a favor davant dels nou aconseguits pel fins ara president del TSJC, el progressista Miguel Ángel Gimeno. El tercer candidat, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, de la conservadora Associació Professional de la Magistratura, no ha obtingut suports.

Durant el seu examen davant la Comissió Permanent del CGPJ encarregada d'analitzar les candidatures, els tres aspirants van assegurar que no contemplen un escenari de ruptura a Catalunya i, en qualsevol cas, van garantir que els òrgans judicials faran complir la llei.

Barrientos va ser el més contundent, va reconèixer que l'escenari actual a Catalunya "no és el més idoni" pel que fa a les relacions institucionals i va considerar "preocupant" que el Govern català insisteixi en el procés de "desconnexió" malgrat que ha estat anul·lat pel Tribunal Constitucional.

Va ser l'únic dels tres que es va referir a l'assumpte per iniciativa pròpia (els altres dos ho van fer a preguntes de la vocal Nuria Díaz) i va donar per fet que les relacions institucionals seran "molt difícils", però hauran d'estar subjectes a les exigències i requisits legals.

Es dóna el cas que el ple del CGPJ havia de renovar o substituir avui diversos presidents de tribunals superiors, però només ha canviat el català.

Així, l'òrgan de govern dels jutges ha reelegit diversos presidents de tribunals superiors de justícia: el d'Andalusia, on seguirà Lorenzo del Río; el de Castella-la Manxa, per al qual ha reelegit a Vicente Rouco; el de Castella i Lleó -on es manté José Luis Concepción- i el de la Comunitat Valenciana, per al que ha reelegit Pilar de la Oliva.