El Departament d'Interior formarà els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals contra el jihadisme recreant possibles escenaris d'atemptat terrorista. La idea és que les pràctiques de tir no siguin només estàtiques, sinó que els agents també s'enfrontin a simulacres d'atacs jihadistes. Per a aquesta formació específica, la Generalitat hi destinarà recursos a banda dels 11,5 MEUR que inclou el pla de contingència aprovat aquest dimarts pel Govern. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha ressaltat que "l'amenaça terrorista hi és" i això suposa fer despeses extraordinàries per rearmar els Mossos d'Esquadra, pagar hores extres, comprar armilles i millorar l'autoprotecció dels policies.

El pla de contingència aprovat pel Govern és un reflex, com ha subratllat el conseller, que "l'amenaça terrorista hi és" i que la policia s'ha d'activar "al màxim" per fer-hi front. En total, són 11,5 MEUR, que se subdivideixen en dues grans partides.

Una primera, d'aproximadament 4,5 MEUR, anirà destinada a pagar una bossa de fins a 250.000 hores extra, que són les que s'ha calculat que els agents poden fer en un any. I una segona, que engloba els 7 MEUR restants i s'enduu el gruix dels diners que es destinen al pla, servirà per comprar vehicles especials, munició específica o armament, entre d'altres.

Aquest material anirà destinat, sobretot, als serveis més especialitzats. És a dir, les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), la Brigada Mòbil (Brimo), les Unitats de Desactivació d'Explosius (els Tedax) o la Divisió Canina. Però també n'hi haurà que permetrà reforçar els serveis de Seguretat Ciutadana.

El conseller d'Interior ha assegurat que, al costat de la necessitat d'equipar els Mossos d'Esquadra, el pla de contingència també dóna un missatge clar. "No abaixem la guàrdia ni ens podem relaxar; l'amenaça terrorista també comporta afrontar despeses extraordinàries que no es poden esperar al pressupost", ha afirmat Jané. I hi ha afegit: "Es necessiten més armilles i més material, i hem de preparar-nos per donar resposta a l'amenaça terrorista".

Simulacres d'atac jihadista

A més de l'armament, però, la formació contra el jihadisme juga un paper clau, per saber com es mouen els terroristes i de quina manera actuen. Per això, el Departament d'Interior continuarà donant-hi prioritat. I no només formarà els Mossos d'Esquadra sinó que també estendrà els programes específics a les policies locals.

Els recursos que es destinaran a formació no s'inclouen dins els 11,5 MEUR que engloba el pla de contingència, sinó que la Generalitat els cobrirà amb altres partides. Aquí, els agents no només rebran informació teòrica i faran pràctiques de tir estàtiques. La formació també inclourà simulacres d'atemptats jihadistes, amb la voluntat d'ensenyar als policies com s'han d'enfrontar davant d'un possible atac terrorista.

"La lluita davant del terrorisme jihadista ens exigeix a tots una activació suplementària, i això també inclou formació", ha insistit Jané. El conseller també ha avançat que, sobretot, un dels apartats en els quals s'incidirà serà amb tot allò referent a l'autoprotecció dels policies.

Per últim, el conseller d'Interior també s'ha referit a "la necessitat" de convocar noves places dels Mossos d'Esquadra. Aquí, però, Jané ja ha admès que la plantilla dels mossos no es pot ampliar amb interinatges, sinó que cal "una oferta pública d'ocupació". I que la disponibilitat pressupostària mana. "Portem mesos reclamant-ho i ara estudiarem la possibilitat", ha dit.

Congrés de caps i comandaments

El conseller d'interior ha assistit aquest dimecres al I Congrés de l'Associació de Caps i Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC), que s'ha celebrat a l'Auditori de Girona. L'acte, que ha durat tot el matí, ha girat al voltant de dues ponències i l'entrega d'una vuitantena de reconeixements (entre diplomes, felicitacions i medalles). S'ha debatut sobre la processos participatius en polítiques de seguretat i el reglament de règim disciplinari de la policia local.

Actualment, arreu de Catalunya, segons les darreres dades, 213 municipis tenen policia local. En total, a tot el territori aquests cossos compten amb més de 2.600 agents.