CDC ha emès aquest dimarts un comunicat per insistir que les donacions rebudes per les fundacions vinculades al partit són legals, públiques, transparents i estan auditades. Els convergents han remarcat que aquestes aportacions d'empreses privades "no tenen relació amb obra pública" i es produeixen de forma voluntària i només "per motius d'afinitat ideològica i de suport al projecte polític" que representa CDC. Els diaris 'El Mundo', 'La Vanguardia' i 'El Periódico' publiquen aquest dimarts informacions que parteixen d'un informe de la Guàrdia Civil que apunta que la fundació CatDem, de CDC, hauria rebut donacions de les constructores Copisa i Grupo Soler fins a principis del 2015. En el marc del cas 3%, també s'esmenten aportacions anteriors de Teyco tant a la CatDem com a la Fundació Fòrum Barcelona, informacions que han confirmat fonts de la investigació a l'ACN.

El partit també ha subratllat que totes aquestes aportacions han estat declarades degudament al Tribunal de Comptes. "CDC és un dels partits més revisats i no s´ha manifestat mai cap irregularitat en la seva comptabilitat", han apuntat els convergents, que han afegit que seguiran col·laborant amb la justícia i amb els organismes competents "amb tot el que se'ls requereixi i amb la mateixa voluntat de transparència de sempre".

Donacions fins el 2015 que també esquitxen Òmnium

El Grup Soler Constructora i tres empreses vinculades van efectuar des del 2008 fins al 2014 donacions per un import total de 639.604 euros a les fundacions CatDem i a la Fundació Fòrum Barcelona, ja liquidada i que compartia administradors amb la primera entitat. No obstant, l'informe de la Guàrdia Civil inclòs en el procés judicial pel 'cas Petrum' o 'cas 3%', que investiga un jutge del Vendrell assenyala que també s'ha localitzat una nova donació realitzada des del Grup Soler a CatDem a través d'un xec del 10 d'abril del 2015 per un import de 25.000 euros.

Uns mesos després, el 28 d'agost, la Guàrdia Civil va registrar la seu central de CDC a Barcelona i la Fundació CatDem, així com diversos ajuntaments catalans i el domicili de l'extresorer del partit Daniel Osàcar. Posteriorment, el 21 d'octubre, es van detenir deu persones, entre ells directius del Grup Soler i de Copisa, i es van practicar més d'una vintena d'entrades i escorcolls, entre ells novament a la seu convergent, pel presumpte finançament il·legal del partit.

La Guàrdia Civil també assegura que entre el 2008 i el 2014 Copisa va donar 1.115.000 euros a la Fundació Fòrum Barcelona i a CatDem. La primera donació va ser a través d'un xec del 15 de gener del 2015 per valor de 25.000 euros. I la segona, mitjançant un altre xec del 15 de maig de 50.000 euros.

El mateix informe explica que Teyco i Bluegreen Village, propietat de Teyco, van donar quasi 340.000 a les mateixes fundacions. Els anys 2008 i 2009 les dues empreses van donar en total 40.000 euros a la Fundació Privada Òmnium, vinculada a Òmnium Cultural i dissolta el 2010. És el primer cop que surt el nom de l'entitat en la investigació. L'actual president, Jordi Cuixart, ha admès els donatius, però ha dit que són perfectament legals, declarats a Hisenda, i que ni l'entitat ni els donatius tenen res a veure amb CDC.

Un altre informe de la Guàrdia Civil de l'agost del 2015 relata que en el registre del despatx del director general de Teyco, Jordi Miró Sumarroca, es van trobar dos talonaris de xecs amb donatius valorats en un total de 120.000 euros a CDC i la seva fundació.

En l'escorcoll realitzat aquell mateix dia al domicili de Jordi Sumarroca, conseller delegat, els agents hi van trobar una caixa forta amb un sobre blanc amb diverses inscripcions i 69 bitllets de 500 euros (34.500 euros).

Entre la documentació hi havia un full amb el logotip de Teyco amb un llistat de poblacions (Lloret de Mar, Figueres, Sant Celoni, Torredembarra i Sant Cugat del Vallès) governades per CiU i unes quantitats manuscrites. Els investigadors sostenen que aquestes anotacions corresponen a licitacions d'obra pública i el possible pagament de comissions del 3% a la fundació CatDem. La Guàrdia Civil ressalta que, impreses o manuscrites a la dreta d'aquestes quantitats que s'obtenen de les adjudicacions de les respectives obres, "es detallen i se sumen les que resulten d'aplicar el 3% a aquests imports".

La Guàrdia Civil associa l'obra de Lloret a l'ordenació del parc urbà de Can Xardó, la de Figueres amb l'adequació de la piscina coberta, a Sant Celoni amb la construcció d'un centre de formació, a Torredembarra amb l'aparcament del carrer Filadors, i a Sant Cugat amb pisos de protecció oficial a la plaça Rabassaires.